Анализи

Командированите за вота в Германия няма къде да спят заради европейското по футбол

   
Командированите за вота в Германия няма къде да спят заради европейското по футбол

Трудно, но и скъпо се оказа намирането на места в Германия, където да нощуват командированите от България чиновници за изборите на 9 юни. Причината - само пет дни по-късно в страната започва европейското първенство по футбол и хотелите са отдавна резервирани. Присъствието на служител от държавната администрация в секциите е задължително по Изборния кодекс. За чужбина ще заминат поне 671 души.

В Турция зрелостен изпит, който ще се проведе ден след вота, може да усложни работата на секционните комисии в училищата, предупреди постоянният секретар на МВнР Светлан Стоев. Членовете на СИК вероятно ще трябва бързо да освободят стаите, за да може да се подготвят за изпита, това може да забави изготвянето на протоколите.

В Париж пък изборите ще са при засилени мерки заради олимпийските игри. “Това разнасяне на чували дай Боже да бъде в миналото. Има и други начини за гласуване. Ако искаме да имаме модерна държава с възможности за гласуване, използвайки новите технологии. Има държави, от които да вземем пример”, посочи той.

Българите, които се намират в Нова Зеландия, Сингапур и Исландия, няма да могат да гласуват за евродепутати, напомни той. Това е така заради Изборния кодекс, според който във всички страни извън ЕС този вид гласуване се провежда в консулските и дипломатическите ни представителства. А такива в тези три държави няма.

Европейската листа е и единствената, в която ще може да се отбележи преференция.  Българите, които пребивават в страните от Евросъюза, няма да могат да гласуват за български евродепутати, ако са упражнили правото си на глас в изборите на съответната държава.

Общият брой на секциите, в които ще се гласува зад граница, е 769 в 60 държави. В 388 от тях вотът е 2 в 1 - за национални и евродепутати.

В Турция ще се отворят най-много секции - 166, като в четири от тях ще може да се подаде бюлетина и за евродепутати. В Обединеното кралство секциите ще са 118 и отново само в 4 от тях вотът ще е 2 в 1. Рекорден брой избирателни секции ще има в Германия - 103.

Машини за гласуване ще има на 245 места по света. За Турция са 109 секции, в Германия - 36, в Обединеното кралство - 31, в Испания -13, в САЩ - 10, и т.н. “Всяка една машина не само ще бъде комплектувана и с дипломатически печат, но ще бъде снимана и описана в протокол, за да може да е сигурно, че устройството, което пристигне, е правилното”, увери Стоев.