Шоу

Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

   
Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

Нов поглед върху войната във Виетнам, ролята на изкуствения интелект в образованието, изкуството на разговора между хората и мястото на щедростта. И една различна шпионска история. Това са темите на четирите книги и един сериал, базиран на поредица романи, които основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс препоръчва на запалените читатели и зрители като него за лято 2024 г. 

Милиардерът редовно споделя препоръки за книги в своя блог. Новата порция предложения Гейтс сам нарича "истории за хора, които помагат на другите".

Ето и идеите му:

"Как да опознаем човека" (How to Know a Person) на Дейвид Брукс

Книгата, която предлага съвети как да станем по-добри слушатели, е написана от колумниста на "Ню Йорк Таймс" Дейвид Брукс.

Във влога си Гейтс разказва, че прочетеното в нея го е накарало да се замисли върху собствените си комуникационни умения и навици по начин, който "ще остане у него дълго време".

Основната теза на Брукс е, че уменията за социален контакт и разговор не са просто вродени черти - човек може да се научи на тях и да се усъвършенства.

"Това е нещо повече от ръководство за по-добри разговори; това е план за по-свързан и хуманен начин на живот", подчертава милиардерът.

"Жените" (The Women) на Кристин Хана

Бестселърът на Хана, излязъл през февруари, е исторически роман, чието действие се развива по време на войната във Виетнам. Тя проследява травматичното пътуване на главната героиня Франсис Макграт в армейския корпус на медицинските сестри, която се сблъсква с ужасите на войната и с гнева и политическото разделение след завръщането си в Щатите.

Гейтс прочита книгата по време на ваканцията си във Виетнам по препоръка на своя зет, ветеран от Виетнамската война, пише "CNBC".

"Въпреки че съм чел и гледал много за тази война, "Жените" ме накара да се замисля за нея в нова светлина", пише Гейтс. "Не знаех за решаващата роля, която са изиграли толкова много жени, и беше едновременно отварящо очите и вдъхновяващо да науча повече за медицинските сестри на фронта, които са спасили безброй животи."

Хана е автор на много популярни романи, сред които бестселърът от 2015 г. "Славейчето".

"Заразителна щедрост" (Infectious Generosity) на Крис Андерсън

Като ръководител на конференциите TED Крис Андерсън не е чужд на разговора за големи, променящи света идеи. В новата си книга Андерсън твърди, че "трябва да разширим определението си за щедрост", пише Гейтс.

В "Заразителна щедрост" Андерсън разсъждава за това как могат да бъдат вдъхновени всички - от обикновените хора до правителствата и корпорациите - да извършват по-щедри действия. Освен участие в благотворителни каузи, това означава да се намерят нови начини да се даряват време, умения и състрадание, смята Андерсън.

"Ако искате да помогнете за създаването на един по-справедлив свят, но не знаете откъде да започнете, "Зараждащата се щедрост" е за вас", казва Гейтс.

"Бавни коне" (Slow Horses), вдохновен от романите на Мик Херон

Телевизионното шоу, което се излъчва в Apple TV+, е точно по вкуса на Гейтс, за когото се знае, че е любител на шпионските истории.

"Slow Horses" е сериал, базиран на поредицата романи "Slough House" на автора Мик Херон. Сюжетът се върти около членове на британската агенция за сигурност MI5, които остават отдадени на службата си, макар и натикани зад бюра.

Гейтс е особено впечатлен от образа на Джаксън Ламб, изигран от Гари Олдман.

"Олдман играе ръководителя на групата разузнавачи, който по същество е полярната противоположност на Джеймс Бонд", пише Гейтс.

Като забавен и развлекателен трилър за това лято Гейтс горещо препоръчва "Slow Horses" и го поставя "до най-добрите шпионски материали, които съм виждал".

"Смели нови думи" (Brave New Words) от Сал Хан

Тази книга, написана от главния изпълнителен директор и основател на Академията с нестопанска цел "Хан", изследвва как и защо изкуственият интелект ще промени образованието към по-добро. Според Сал Хан ИИ има потенциала да помогне за "преодоляване на различията в образованието", като подпомага преуморените учители и осигурява евтини уроци, съобразени с индивидуалните нужди на учениците.

Гейтс, който през 2010 г. частично финансира Академията на Хан с 1,5 млн. долара от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", изглежда напълно вярва на аргументите.

"Сал твърди, че изкуственият интелект ще подобри радикално както резултатите на учениците, така и опита на учителите, и ще помогне да се гарантира, че всеки има достъп до образование на световно ниво. Той е наясно, че досега иновациите са имали само незначително въздействие в класната стая, но представя убедителни аргументи, че ИИ ще бъде различен", пише милиардерът.

 


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14