Новини

Над 5 хиляди българи на грандиозен парад по случай 24 май в Чикаго

   
Над 5 хиляди българи на грандиозен парад по случай 24 май в Чикаго

Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, започна в 12 часа с манифестация на българчета. Шествието продължи с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство.

Близо 30 български училища, детски градини културни центрове, фолклорни състави и родолюбиви организации се включиха в парада и фестивала, организиран от Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк Гроув Вилидж.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков обяви, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език.

„Този парад се превърна във символ на обединение и единство. 6 часа фестивал на българщината и съм благодарен на българската общност“, заяви Станков.

„Възможността да се полагат изпити за шофьорски книжки на български език е голяма победа за нас“, допълни той и завърши с послание към българите „да се обичат и да останат единни“

До края на годината ще бъде направен нов превод на пътеписа на Алеко Константинов "До Чикаго и назад" в двуезично издание.

В програмата се включиха фолклорните състави и децата от българските училища, а специлен гост беше гранд дамата на българската музика Йорданка Христова. /БГНЕС