Анализи

Ройтерс: Путин е готов за примирие в Украйна по сегашната фронтова линия

   
Ройтерс: Путин е готов за примирие в Украйна по сегашната фронтова линия

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна и да се съгласи на примирие, при което войските да останат на сегашната фронтова линия. 

Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на четири руски източника. Според тях Путин е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не се съгласят на примирие при тези условия.

Трима от неназованите източници, запознати с дискусиите в обкръжението на руския президент, са заявили пред Ройтерс, че в разговор в тесен кръг със съветници Путин е недоволствал, че украинските власти не са готови да преговарят при неговите условия, а Западът ги подкрепял.

"Путин може да воюва, колкото е необходимо, но е готов и на прекратяване на огъня - да замрази войната", заявява четвърти, високопоставен руски източник, който е работил с Путин.

Путин бил на мнение, че контролът над редица украински територии, постигнат по време на войната, може да бъде представен на руския народ като „победа“ в случай на прекратяване на огъня. Една нова мащабна офанзива обаче би изисквала нова мобилизация, която - според един от източниците - Путин не желае, предвид непопулярността на т.нар. частична мобилизация през септември 2022 г.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14