Новини

Радев на двудневно посещение в Унгария

   
Радев на двудневно посещение в Унгария

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария днес и утре.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега Тамаш Шуйок. Двамата ще проведат среща "на четири очи" в президентския дворец в Будапеща. 

Задълбочаването на двустранните отношения между България и Унгария в областта на енергетиката, икономиката, инвестициите, културата и образованието, ще бъдат във фокуса на разговорите. Двамата президенти ще обсъдят и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз от юли тази година. 

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност. В рамките на визитата Румен Радев ще се срещне и с унгарския премиер Виктор Орбан.

В делегацията на президента е служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. В Будапеща той ще разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто и с ръководството на унгарската държавна компания MVM Group, свързана с реализацията на стратегическите енергийни проекти в страната. Унгария е и един от участниците в инициативата за Вертикален газов коридор, чиято основна цел е разширяване на достъпа на страните от Централна и Източна Европа до доставки на втечнен природен газ.

В понеделник държавният глава ще отпътува от Будапеща за Берн на работно посещение в  Швейцария. Румен Радев ще се срещне с швейцарския си колега Виола Амхерд. Очаква се акценти на срещата да бъдат двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността. В рамките на визитата Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите  България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г.