Шоу

Безсрамните на Константин Божанов с награда в Кан

   
Безсрамните на Константин Божанов с награда в Кан

Анасуя Сенгупта, изпълнителката на главната роля във филма „Безсрамните“ на Константин Божанов, получи наградата за най-добра актриса в секцията „Особен поглед“.

Филмът е копродуция от 5 държави – Швейцария, България, Франция, Тайван и Индия, като от българска страна копродуцент е „Класфилм“. Освен режисьора, в творческия състав изпъква и композиторът Петър Дундаков.

Макар да не живее в България от 1990 година и да е представян като като българо-американски режисьор, Константин Божанов каза в интервю, че като национална принадлежност винаги ще бъда българин. „Връзката си с България не поставям под въпрос“ - повтори той.

В момента и не само заради успеха си в Кан, той е един от най-добрите български режисьори от своето поколение. „Аве“ (2011) беше селекциониран в „Седмица на критиката“, а с „И после светлина“ (2017) именно Божанов откри за голямото кино нестандартния ирландски актьор Бари Кеоган, спряган сега за Наградата за мъжка роля (за експлозивната си игра в „Птица“).

Анасуя Сенгупта не е професионална актриса, а художник-постановчик в киното и е била изключително изненадана от поканата. Тя прави изумително реалистичен и разтърсващ с трагизма си образ на проститутка, която се бори за достойнството и живота си в екстремни ситуации. Филмът беше приет топло от критика и журналисти и се надяваме да го видим в България.

„Мисията на „Особен поглед“ е да слави откривателското кино и да разкрива нови тенденции, нови пътища и нови държави.“ – се казва в комюникето за наградите. В селекцията 2024 бяха показани 18 филма, 8 от които дебюти. Председател на журито е световноизвестният канадски актьор и режисьор Ксавие Долан. Наградата „Особен поглед“ бе присъдена на китайския филм „Черно куче“ на Гуан Ху.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14