Новини

България иска брегови системи за противокорабна защита от НАТО

   
България иска брегови системи за противокорабна защита от НАТО

“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море.”

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

Днес и утре в София заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се очаква в страната да пристигне генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Тогава ще бъде приет и общ документ на асамблеята, в която членуват 32-те съюзнически държави. С документа Алиансът ще отиде на срещата на върха през юли във Вашингтон. Поводът София да приеме заседанието на парламентарната асамблея е 20-годишнината от членството на България в НАТО. 

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне)”, коментира министърът. Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион, може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност”.

България има информация, че Русия ще се опита да се намеси в изборите през юли за европейски парламент и страната ни се подготвя за това, увери пред представителите на отбранителната комисия на алианса Запрянов. Целта на Кремъл е да повлияе на резултата от изборите.

Има нови сигнали за влияние и намеса на Русия

България е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация. Изключително внимателни сме в наблюдението си на такива примери на въздействие на руски центрове на нашата територия, каза Запрянов. 

България иска да е по-силен член на НАТО и ЕС. Руската дезинформация е най-директното предизвикателство, което имаме, и нашата система е засегната от враждебна пропаганда и фалшиви новини, продължи министърът.

Риториката на Русия за употреба на ядрени оръжия е неприемлива и ние трябва да се борим срещу това, призова още министърът. Той подчерта, че страната ни готви нов пакет от военна помощ за Украйна.

Кога е започнало разпространението на дезинформация в България и дали това е било след нахлуването на Русия в Украйна, както и какво мерки се вземат, запитаха министъра представители на Турция и Канада от НАТО.

"Увеличиха се след старта на войната. Русия изпрати много добре структурирани послания, че българската помощ е пряко участие във войната. А за да се прати помощ, трябва да има обществена подкрепа. И всъщност това послание някак намали обществената подкрепа за правителството", посочи Запрянов. Русия пряко ни обвиняваше, че незаконно изпращаме военни в Украйна. Това е фалшива новина, категоричен бе той.

Когато говорим за изборите, отново подкрепата за Украйна е част от тезите на опозиционните партии, които са прокремълски. Те твърдят, че такава подкрепа ще ангажира България във войната, каза министърът.

Украйна губи войната. Средната възраст на военнослужещите бе 40 г., сега и след въведените промени в страната, е 36. Младите хора не могат да бъдат привлечени към наборна служба и мисля, че ситуацията там е сериозна, каза пък представителят на Обединеното кралство лорд Хамилтън.

Рано е за заключението, че Украйна губи войната. Русия все още не може да надделее и да спечели тази война. Резултатът на фронтовата линия е много важен за бъдещите преговори, отвърна Запрянов. Разузнаването и наблюдението на Черноморския регион да се засили, поиска пък началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България, напомни той.

“Руските кораби не са навлизали в наши териториални води. Миналата година в обширна част от нашата икономическа зона бяха определи опасни зони за трафик. Това доведе до увеличение на таксите и застраховките, оказа влияние върху морския бизнес и създаде зона на несигурност. Тази година няма обявени такива зони, но трафикът се премести по-близо до нашите води. В момента не наблюдаваме такава активност и в последните месеци не са обявявани такива зони”, разказа Ефтимов. Заради форума мерките за сигурност в столицата са засилени.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14