Икономика

Чартъри с мексикански туристи тръгнаха към България

   
Чартъри с мексикански туристи тръгнаха към България
Автобуси на Mega Travel и Viya Travel посрещат мексиканските туристи на Летище София
  Viya Travel

Един от най-големите мексикански туроператори – Mega Travel, заедно с българския им партньор - „Вия травел“ (Viya travel), стартираха чартърна програма от Мексико сити до София. Първият полет беше осъществен на 18 май 2024 г., като предвиждаме да направим общо 14 чартъра и това е една осъществена наша мечта, заяви пред TravelNews Юсуф Коч, собственик и управител на „Вия травел“. Те се осъществяват с големия Airbus А330 на българската авиокомпания „Гъливеър“ (GullivAir) и ще продължат до ноември 2024 г. В него има 320 места, като полетът се извършва директно без междинни кацания. Полетите ще бъдат на всеки 12 дни.

Туроператорите са избрали Летище София за начална и крайна точка заради добрите условия. „С чартърите ще водим мексикански туристи за обиколка на Балканите, като програмата стартира от София и завършва тук с полет наобратно“, обясни Коч. Общо по нея се очаква да дойдат около 5000 мексиканци. Има осем различни пакета с обиколки на България, Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Започва се с обиколка на София, Пловдив, Велико Търново и Рилския манастир.

„Интересът към Балканите е много голям от страна на мексиканците, защото страните предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности“, каза Юсуф Коч. Местният им партньор е направил голяма реклама на региона и записванията са много добри. Всяка година имаме мексикански туристи, но по редовните линии с „Турските авиолинии“. За първи път обаче решихме да направим чартъри, защото броят на туристите се увеличава. След ноември Коч очаква да доведат и още около 2000 мексикански туристи по редовните линии.

Туристите са предимно възрастни и средна класа, които вече са видели Западна Европа. Сега искат да видят Балканите с колкото се може повече страни, за да се запознаят с различните традиции, история и храна.

Туроператорът „Вия травел“ е създаден преди 15 години в България, но оперира в цяла Европа. През миналата година е посрещнал над 115 000 туристи на континента от цял свят, от които над 50 000 са били на Балканите.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14