Шоу

Филмът Анора взе Златната палма в Кан 2024

   
Филмът Анора взе Златната палма в Кан 2024
  google

Завърши 77-то издание на фестивал в Кан, най-голямото киносъбитие в света. „Златната палма“ беше присъдена на американския филм „Анора“ на режисьора Шон Бейкър – „чудесен филм“, съвпадащ с „мечтаните награди“, публикувани ден преди обявяването на истинските от двата водещи френски вестника „Монд“ и „Либерасион“, както и с различните временни „класации“ на критиката.

Това е филм за млада стрийптизьорка от Бруклин, която се превръща в модерна Пепеляшка. Среща сина на руски олигарх и се жени за своя принц. Но когато роднините на младежа в Русия научават новината, вълшебната приказка приема друг обрат и се обръща ...в комедия. При получаването на наградата Шон Бейкър отдаде почит на гледането на кино в киносалон като колективно преживяване и благодари за невероятното изпълнение на актрисата си Мики Медисън, превъплътила се блестящо в модерна секс-труженичка. Това е първият американски филм с „Палма“ от 13 години.

Голямата награда отиде при „Всичко, което си представяме като светлина“ – на режисьорката Паял Кападиа, също твърд фаворит на критиката. Това е първият индийски филм, селекциониран в конкурса от 30 години насам, а режисьорката е една от най-младите в състезанието, само на 38 години. Тя е нов глас в индийското кино, което далеч не е само Боливуд. Филмът е направен с финес и чувствителност и разказва непретенциозните истории на две медицински сестри и тяхна приятелка в хода на живота им в Бомбай.

Наградата на журито беше присъдена на филм „Емилия Перес“ на френския режисьор Жак Одиар. Сложен и жанрово експериментален филм, замислен в началото като опера, съчетаващ музика, песни, съвършена хореография, социално наблюдение и екзистенциален размисъл. Жесток мексикански наркобос сменя пола си, става жена, но миналото му го застига...С престижната Награда за режисура беше отличен филмът „Голямата обиколка“ на португалския режисьор Мигел Гомес. Този черно-бял филм със стилна и изискана ретро-визия разказва една необичайна история за британски чиновник, който бяга в деня на сватбата си, но годеницата му, решена на всяка цена да се омъжи, тръгва да го търси и предприема дълга и рискована обиколка из Азия.

Със Специална награда беше отличен иранският режисьор-дисидент Мохамад Расулоф за неговия филм „Семето на свещената смокиня“. Той е в изгнание за да избегне 8-годишна присъда в родината си и изрази благодарността си, но и голямата си тревогата за своите колеги, принудени да работят в режим на цензура и тежки репресии в днешен Иран.

Наградата за мъжка роля отиде при Джеси Племънс за „Видове любезност“. Във филма на Йоргос Лантимос той изпълнява три роли в три различни новели – на сляпо подчинен на шефа си служител, на психично болен полицай и мъж от секта, който заедно с парньорката си търси нов месия, който да възкресява от мъртвите.

Нестандартно решение на журито (но не и прецедент) беше да присъди Наградата за женска роля на 4 актриси от филма „Емилия Перес“: Адриана Пас, Зое Салданя, Карла София Гаскон и Селена Гомес.

Наградата за сценарий заслужено получи „Субстанцията“ на французойката Корали Фаржа, един оригинален боди-хорър, направен със свежо чувство за хумор и изобличаващ безумния стремеж към вечна младост, суетата и ролята на рекламата, внушаваща модели на поведение, свързани единствено с физическата красота.

Това 77-мо издание на Кан ще се запомни и с „Почетните Златни палми“, които фестивалът присъди на две легенди на американското кино Мерил Стрийп и Джордж Лукас и на митичното японско анимационно Студио „Гибли“.

Наистина вълнуващ беше моментът, когато на финала две култови фигури се изправиха рамо до рамо на сцената на Двореца и емблематичният „кръстник“ на някогашния Нов Холивуд Франсис Форд Копола връчи „Почетната палма“ на своя приятел от младини Джордж Лукас. Европейската и американската кинотрадиция щастливо се срещнаха и взаимно си отдадоха почит. И нищо, че Копола не получи награда за своя „Мегалополис“. Той е направил толкова много за световното кино, че на неговата патриаршеска възраст това няма никакво значение.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14