Икономика

Министър Гвоздейков разкри кога ще има високоскоростен влак у нас

   
Министър Гвоздейков разкри кога ще има високоскоростен влак у нас

Високоскоростен влак от София до Бургас трябва да има до 2027 г. Ще вдига 160 километра в час и със спирките по различните гари ще взема разстоянието за 3 часа. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Нова телевизия.

Според него така ще се подобри в пъти качеството на услугата и хората ще предпочетат да пътуват с влак вместо с кола.

Националната транспортна схема не работи ефективно, затова свързаността между градовете не е добра, смята още министърът. Той обаче обясни, че ангажимент и на общините е да поддържа добрата транспортна връзка между различните градове.
Относно намерението да се сложи видеонаблюдение във влаковете, Гвоздейков каза, че пристигналите нови вагони за БДЖ са използвани в Германия, но са като нови и там хората са ги пазили. По думите му трябва да се научим да пазим и да си променим мисленето, видеонаблюдението нямало да ни накара да спрем да рушим.

Ще бъдат изградени зарядни станции за електромобили с европейски пари, стана ясно още от министъра на транспорта. Това ще се случи с финансиране от 90 млн. лв. Така с електромобил ще може без проблем да се стигне от София до Варна например, без колата да закъса заради липса на ток. Зарядните станции щели да са мощни и да зареждат бързо.