Новини

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта

   
Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъджана такава тема във формат НАТО, не е обсъждана и днес. Това заяви премиерът Димитър Главчев след срещата си с генералният секретар Йенс Столтенберг.

Главчев отбеляза, че със  Столтенберг са обсъдили за 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното ни членство в ЕС. По думите му България е един надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения.

Парламентарната асамблея на НАТО на нея участват 400 диупи, 200 народни представители.

Главчев определи присъствието на  Столтенберг като знаково. "Сред въпросите, които обсъдихме беше как да се върне значимостта на Западните Балкани. През 2017 г. България беше лидер в този процес. Обсъдихме въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че не може да има алтернатива", каза още служебният премиер.

Главчев цитира и думи на Столтенберг от срещата: "С всички сили и възможности трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта, че НАТО няма да стигне до конфликта".

Йенс Столтенберг определи България като надежден съюзник на НАТО. "Ценим високо извършеното от България по отноешено на колективната отбрана и споделена сигурност", каза още той.