Свят

Първа визита на Зеленски в Испания. Мадрид изпраща ракети Пейтриът и танкове Леопард в Украйна

   
Първа визита на Зеленски в Испания. Мадрид изпраща ракети Пейтриът и танкове Леопард в Украйна
  bTV

Испания ще изпрати ракети „Пейтриът“ и танкове „Леопард“ в Украйна в пакет за 1,23 милиарда долара, предава Ройтерс.

Испания ще даде важните противовъздушни ракети „Пейтриът“  на Украйна и 19 употребявани германски танка и други произведени в Испания оръжия, като оборудване за борба с дронове и боеприпаси, пише вестник El Pais.

Новият ангажимент за доставка на оръжия ще бъде обявен по време на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Мадрид.

Зеленски се срещна с крал Фелипе, както и с премиера Педро Санчес.

Според разпространените от испанската обществена телевизия кадри Зеленски е бил посрещнат на пистата на мадридското летище от крал Фелипе Шести. Това е първата официална визита на украинския президент в Испания.

Миналата сряда Санчес заяви пред испанските депутати, че между Украйна и Испания ще бъде подписано споразумение за двустранно сътрудничество. Украйна вече сключи подобни договори с Германия, Франция, Италия и други държави.

Санчес поясни, че договорът ще укрепи икономическото, социалното и институционалното сътрудничество между двете държави. Според "Паис" обаче споразумението ще в областта на отбраната.

Зеленски трябваше да е на посещение в Мадрид в средата на май, но тогава той отмени визитата си заради новата руска офанзива в Северна Украйна.

Танковете ще са 19 на брой и ще бъдат втора ръка. Те ще бъдат "Леопард 2А4". Ракетите ще бъдат дузини.

 
 
 
 
 

Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14