Свят

Испания, Ирландия и Норвегия признават официално палестинската държава

   
Испания, Ирландия и Норвегия признават официално палестинската държава

Испания, Ирландия и Норвегия официално признават палестинска държава днес с решение, което Израел определи като "награда" за Хамас повече от седем месеца след опустошителната война в Газа, предаде АФП.

Трите европейски държави смятат, че инициативата им има силно символично въздействие, което вероятно ще насърчи и други да последват примера им.

"Признаването на държавата Палестина е не само въпрос на историческа справедливост.. То е и съществено изискване, ако всички искаме да постигнем мир", заяви испанският министър-председател Педро Санчес преди да се срещне с кабинета си.

По думите му този ход "не е насочен срещу никого, най-малко срещу Израел".

"Това е единственият начин да се придвижим към решението, което всички ние признаваме като единствения възможен начин за постигане на мирно бъдеще - това на палестинска държава, която да живее рамо до рамо с държавата Израел в мир и сигурност", каза той.

Санчес също така заяви, че решението отразява "категоричното отхвърляне от страна на Испания на Хамас, който е против решението за две държави" и чиито атаки от 7 октомври доведоха до войната в Газа.

Плановете бяха представени миналата седмица в координирано съобщение на министър-председателите на трите държави.

Испанският и ирландският кабинет се събраха, за да одобрят официално стъпката, докато Норвегия информира палестинския министър-председател Мохамед Мустафа, че признаването ѝ ще влезе в сила същия ден.

Влизайки в заседанието на кабинета, ирландският министър-председател Саймън Харис заяви, че това е "важен момент".

Според него това е "сигнал към света, че има практически действия, които можете да предприемете като държава, за да помогнете да се запази надеждата за решение, основано на съществуването на две държави".