Анализи

Новото нормално във въздуха – силната турбуленция

   
Новото нормално във въздуха – силната турбуленция

Три инцидента с кошмарна турбуленция на борда само за седмица завършиха с над 40 ранени и един починал. Новото нормално - така експерти определят зачестилите турбуленции, посочва БНТ.

Самолет пътува от точка А до точка Б. Излитането е било успешно, достигната е необходимата височина и светлините за поставяне на колани за пасажерите са изключени. Изведнъж машината попада в мощна турбуленция.

За по-малко от седмица кошмарните пътувания във въздуха са най-малко три - над 30 души пострадаха на борда на самолет на сингапурските авиолинии от Лондон за Сингапур. Един от пасажерите получи инфаркт и почина, други 30 са ранени и настанени в болница.
След 5 дни стюард, с едва месеца стаж за турските авиолинии работи на полет Истанбул-Измир. Изведнъж самолетът рязко губи височина, а младият мъж е хвърлен към тавана и чупи гръбначен прешлен. Часове по-късно кошмарът се повтаря - този път полетът е на катарските авиолинии от Доха за Дъблин.
„ Както си седях, изведнъж самолетът започна да пропада. Наложи се да се хвана за предната седалка, за да успея да си сложа колана. Всичко се случи за по-малко от 20 секунди“, казва пътник.

„Връщах се от тоалетната. Сигналът за поставяне на коланите не беше включен. Изведнъж... уоооу. В следващия момент навсякъде се разхвърча храна от подноса. Имаше дори по тавана“, споделя друг пътник.

Ранени са 12 души - шестима от тях членове на екипажа.

„Самолетът започна да пропада, една от стюардесите буквално литна във въздуха, след което падна. Всички се паникьосаха, видях, че част от екипажа имаха наранявания, едната стюардеса беше с изкълчена ръка“, казва пътничка.

Професор Пол Уилямс, експерт по атмосферни влияния от университета в Рийдинг, Великобритания, изучава атмосферните влияния и турбуленцията повече от 20 години. Според него няма никакво съмнение, че климатичните промени оказват пряко влияние върху теченията, в които попадат самолетите.

 "Причината е най-вече в покачването на градусите. Знаете - когато се сблъскат студено и топло течение, се получава срез на вятъра и в резултат - турбуленция. От 1979 година случаите на силна турбуленция над Атлантическия океан са се увеличили с 55%", обясни професор Уилямс.

Според него в следващите 30 години случаите на екстремна турбуленция ще стават все повече. "Очакваме до 2060 година на места подобни инциденти да станат двойно, ако не и тройно повече. Мощната турбуленция е такава, която може да те изхвърли от седалката, ако не си с колан и да причини наранявания."

За по-безопасно въздухоплаване трябва да се изготвят специални прогнози за турбуленция, а да не се разчита единствено на обичайната метеорологична прогноза, казва още Уилямс. Такива има и в момента, а периодът, в който прогнозите са сравнително верни, е около 18 часа.

 


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14