Свят

Случаите на морбили в Европа продължават да се увеличават

   
Случаите на морбили в Европа продължават да се увеличават

Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте и е възможно да премине нивата от 2023 г., съобщи АФП, позовавайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО), обявени във вторник.

СЗО акцентира върху нуждата от ваксинация.

През първите три месеца на 2024 г. са регистрирани 56 634 случая на морбили. Смъртните случаи са четири. Данните обхващат 45 от 53 държави членове на СЗО от европейския регион. Това е с едва пет хиляди случая по-малко, отколкото са общо регистрираните случаи на морбили за цялата 2023 г. През 2023 г. са регистрирани 61 070 случая, а починалите са 13 в общо 41 държави. През 2022 г. случаите на морбили са били 941.

Дори само един случай на морбили трябва да бъде подтик към действие, коментира Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.  

Призовавам всички държави да вземат незабавни мерки, независимо от нарастване на световното ниво на ваксинално покритие, се казва още в изявлението на Клуге. Трябва да се ваксинират уязвимите лица и да се попречи на вируса да се разпространява, допълва той.

Морбили е изключително заразно заболяване, което може да протече леко, но е възможно да провокира тежки усложнения, засягащи дихателната и нервната система. Заразяват се главно децата, но боледуват и възрастни. През 2023 г. около половината случаи са били на деца под петгодишна възраст.

Увеличен е броят на децата, които не са били имунизирани срещу морбили и други предотвратими заболявания по време на пандемията, се казва в съобщението на СЗО. Наблюдават се случаи на морбили в 27 от 33 държави, където преди това вирусът е бил елиминиран.  

Казахстан (36 хил. случая), Азербайджан (28 хил. случая) и Русия (18 хил. случая) са най-засегнатите държави в региона за периода между април 2023 г. и март 2024 г. С 1008 случая Великобритания е най-засегнатата държава от Западна Европа, в която вирусът отново се разпространява, след като е бил елиминиран през 2021 г. След нея е Австрия с 456 случая, пише БТА.