Новини

Митьо Гърнето и Иво Праховеца вдигат небостъргач на пъпа на София

   
Митьо Гърнето и Иво Праховеца вдигат небостъргач на пъпа на София

Пернишките тарикати Димитър Борисов – Митьо Гърнето и Иво Иванов – Праховеца докопаха златен имот на пъпа на София, върху който ще строят небостъргач без никакво обществено обсъждане. Собствениците на „Титан“ имат намерение да вдигнат своя сграда върху собствен парцел на уникално място – карето между „Раковска“, „Гурко“, Министерството на транспорта и Народния театър.

В момента там се намират известното нощно заведение „Beach bar” (бивш клуб на СДС „Синият лъв“) и … Информационният център на Министерството на отбраната, пише сайтът Мediamall.info.

Както Narod.bg вече писа, перничаните се заканиха да резнат връзката на нашите военни с НАТО чрез събарянето на… тераса, част от сградата на информационния център, с аргумента, че тя влиза в техен имот!

През март т.г. чрез фирмата „Краси – С“ ЕООД са уведомили писмено министъра на отбраната (по това време все още Тодор Тагарев), че на 20 април ще премахнат „незаконната конструкция-подиум“.

Според източници от Военното ведомство т.нар. от тях „подиум“ всъщност е железобетонна тераса, неразделна част от сградата на Информационния център. Военните реагират на писмото за събаряне с писма до ДНСК и до главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, като предупреждават, че сградата е стратегически обект на Министерство на отбраната с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави, като голяма част от комуникационните връзки са криптирани.

Спорът с Министерството на отбраната не е разрешен.

Според предварителните планове на пернишките милионери техният небостъргач ще бъде с лице към бул. „Раковски“, а от другата страна ще граничи с бул. „Гурко“.

Наскоро те заявили на собствениците на „Beach bar”, че трябва да освободят долната част на градината, която са заели, тъй като Гърнетата възнамерявали много скоро да преминат към строеж на новата си огромна бизнес сграда.

„Гърнетата“ обаче вече оградиха терена и поставиха табела, че ще се извършва „текущ ремонт на настилки и мероприятия по озеленяване“, въпреки че на терена е разположена тежка строителна техника.

Парцелът на „пъпа на София“ е закупен от Димитър Борисов и Иво Иванов само за 460 хил. лева, т.е., колкото един не особено голям апартамент в центъра. Заслуга за това има бившият областен управител на София Росен Владимиров – издигнат от ДПС и управлявал по времето на Стефан Софиянски като столичен кмет.

Тук е мястото да припомним, че през 2005 г. София повече от седмица затъна в боклук. Тогава Росен Владимиров като областен управител обяви града за „критичен“, а по-късно последва и преподписване на договори със сметосъбиращите фирми, сред които и „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов. Трудно може да се намерят доказателства за връзка между двете събития назад във времето, но фактите са си факти.

Името на Росен Владимиров изскача и като основен двигател за продажбата и на Царските конюшни, които тънат в руини, както и на терени от градината около Паметника на съветската армия. След тези скандални сделки той се оттегли от политиката в България и от години осребрява спечеленото в Швейцария.

Имотът, с който са се сдобили Гърнетата, е в парцел № 468, Център, който е отчужден още през 1941 г. за нуждите на Министерството на народното просветление и Народния театър.

Точно през 2005 г. областният управител на София Росен Владимиров продава 1532 кв.м в центъра за 460 000 лв. Това е цената на един средно голям апартамент в района.

Продадени са тротоарът, градинката, земята под Информационен център на НАТО към Министерството на отбраната – публична държавна собственост, земята под клуба на СДС „Синия лъв“ – публична общинска собственост, поради което обектът не може да се трансформира в детска градина и Столична община търси начин да изкупи обратно земята.

Намерението за детска градина е неосъществимо, тъй като не е възможно да няма двор съгласно изискванията на Наредба № 1 от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра).

В момента в парцела е разположена тежка строителна техника и се извършват строителни дейности без да е издадено Разрешение за строеж и Разрешение от Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата (зоната е групов паметник на културата, поради което е необходимо съгласие от НИНКН към Министерството на културата).

На оградата, с която е заградена и голяма част от тротоара, е разположена фалшива информационна табела – в нея не фигурира информация за срок на дейностите, данни за издадено Разрешително за строеж – задължителни изисквания, съгласно чл. 13 от Наредба № 2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

Имотът е заграден на основание на Проект за безопасност и здраве. За отбелязване е, че са изсечени и десетки дървета, за което също няма издадено разрешение. От 2021 г. същите инвеститори искат разрешително за изсичане на 25 дървета в другия имот – в градината на ресторант „Синият лъв“.

Тъй като става въпрос за повече от 11 дървета, по наредба разрешителното за сеч трябва да бъде одобрено от комисията по опазване на околната среда на Столичния общински съвет. През февруари 2023 г. комисията одобри разрешението, но докладът бе върнат за ново разглеждане с препоръка да се намали броят на дърветата.

Комисията разгледа на 6 юли 2023 г. искането отново, този път за 21 дървета. В него се предвиждаше в карето между улиците „Раковски“, „Гурко“, „Иван Вазов“ и „Кузман Шапкарев“ да бъдат премахнати 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 ясен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета. Всички те са в преобладаващо добро физиологично състояние, на възраст от 15 до 30 години, е заключението на комисията.

В момента пъновете на отсечените дървета са извадени, заравнено е и отгоре е насипан дребен изкуствен камък. За сечта в частния имот не е представено разрешително в район „Средец“, на чиято територия е обектът. Районният еколог Мария Христова е била сигнализирана за изсичането от арх. Габриела Семова и арх. Весела Тончева, но на място проверяващите не са открили остатъци от отсечените дървета и акт не е съставен.

Поради липса на законни табели за строително-ремонти дейности към момента няма яснота какво точно ще строят Гърнетата от „Титан“ – дали мечтания небостъргач или пък ще осъществят друг проект, който не можаха да реализират – пететажна офис сграда или ново заведение.