Икономика

Блокадата се затяга: Банките в Казахстан спират плащания от Русия към Китай

   
Блокадата се затяга: Банките в Казахстан спират плащания от Русия към Китай

Руският бизнес се изправи пред нови трудности в Казахстан, който бе използван като транзитен "хъб" за разплащания с Китай и вноса на китайски стоки.

Няколко казахстански банки са спрели прехвърлянето на пари от Руската федерация към Китай, каза пред The Moscow Times представител на една от компаниите, които внасят автокомпоненти.

По думите на банкери причината е, че най-голямата китайска Bank of China редовно "обвързва" казахстански плащания със санкционирани продуктови кодове.

Казахстан се превърна в основен "хъб" за внос на стоки в Руската федерация, след като западните компании напуснаха руския пазар, а банковите санкции ограничиха възможността за извършване на плащания в основните световни валути. През април миналата година обаче казахстанските власти засилиха контрола върху движението на стоки през границата на Евразийския икономически съюз, а през октомври въведоха забрана за износ в Русия на 106 вида санкционирани продукти.

Бизнесът започна да се оплаква от проблеми с казахстанските банки през пролетта: парите започнаха да "замръзват" със седмици, казва Николай Дунаев, вицепрезидент на "Опора на Русия", пред вестник "Известия". Някои кредитни институции според Дунаев напълно са спрели операциите с Русия. Сред тях е най-голямата в републиката - Halyk Bank.

Трудностите започнали скоро след като американският президент Джо Байдън разшири правомощията на Министерството на финансите на САЩ, позволявайки му да налага вторични санкции срещу всички банки в света, участващи в транзакции с руския военно-промишлен комплекс.

Под заплахата да бъдат изключени от глобалната доларова система, разплащанията с руски компании започнаха да бъдат блокирани от банки в Турция, ОАЕ и Китай. Посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин, от което бизнесът очакваше решение на проблемите, засега е безсилно да подобри ситуацията. Нещо повече, проблемите дори са се влошили, казаха пред The Moscow Times представители на компании вносители.

Така някои регионални земеделски банки в Китай, през които най-добре се "прокарваха" руски пари, обявиха временно спиране на транзакции от Русия. "Оптимистите виждат в това признаци за създаването на някаква нова, ефективна платежна система, докато песимистите виждат продължаващи трудности поради нежеланието на китайските партньори да попаднат под американски санкции", казва мениджърът на компания платежен агент.

Големите банки - държавната Bank of China, Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, Zhejiang Chouzhou - сега изискват експортна декларация за повечето договори с Русия и това лишава руските купувачи от възможността да мамят и да изнесат от Китай "повече санкционирано оборудване под прикритието на по-малко канкционирано", казва един от източниците на изданието.

Преди това компаниите се опитваха да посочват по-невинни продуктови кодове при банкови заявки, например шевно оборудване вместо стругове, за да може плащането да премине. Сега дори някои разплащателни агенти, които организират превода на пари в Китай през трети страни, вече искат продуктови кодове, а понякога и декларации за износ. "Тоест дори посредниците сега не искат да поемат твърде много риск", казва управителят на една такава компания.

След преговорите с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че въпросите, свързани с плащанията, "се обсъждат на ниво участници в икономическите дейности". "Решенията са възможни, те съществуват", добави президентът, без да дава подробности. В същото време той подчерта, че "е възможно да се разберат мотивите на поведение" на китайските банки. "Никой не иска да понася загуби", каза Путин.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14