Анализи Новини

Politicо за Борисов и Пеевски: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

   
Politicо за Борисов и Пеевски: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

Бившият премиер Бойко Борисов и санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски имат водеща роля преди изборите на 9 юни, пише по средата на предизборната кампания авторитетното брюкселско издание Politico. Препечатваме пълния текст.

Изборите в България следващия месец се свеждат до ролята на един магнат, който е подложен на санкции, и способността му да подкопае крехката демокрация в страната, пише OFFNEWS.

За критиците му - особено от реформистките, антикорупционни партии - медийният магнат и депутат Делян Пеевски се превърна в олицетворение на завладяната българска държава, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови институции в страната от ЕС и НАТО.

Николай Денков, министър-председател допреди месец, описва Пеевски като "най-голямото зло", което е сполетявало България.

Затова не е чудно, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни зависи от влиянието на Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов твърди, че изборите трябва да прекъснат хватката на Пеевски и предупреждава, че „функционирането на републиката“ е поставено на карта.

 

Да се пребориш с Пеевски обаче не е никак лесно.

Бившият министър-председател Кирил Петков от антикорупционната партия „Продължаваме промяната“ разговаря с Politico в деня на старта на кампанията си в София и каза, че току-що се е сблъскал с "препятствие".

Жестикулирайки до прозореца на предизборния си офис, той говореше по телефона с представител на фирма за билбордове, която отказала да окачи серия плакати, които той току-що е поръчал.

„Какво имате предвид, че не можете? Ние сме ви платили за 500 плаката", пита Петков. Проблемът бил в това какво е изобразено на предизборния плакат: На него Пеевски е изобразен на карикатура като футболист с крак върху тиква.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14