Свят

Бивш охранител на Владимир Путин стана секретар на Държавния съвет

   
Бивш охранител на Владимир Путин стана секретар на Държавния съвет
Алексей Дюмин и Владимир Путин
  Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин е назначил своя приближен бивш телохранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет, консултативен орган на руския държавен глава, предаде Ройтерс.

След като по-рано тази година беше преизбран за нов шестгодишен мандат, Путин назначи Дюмин за съветник, специализиран в отбранителната промишленост.

51-годишният Дюмин беше губернатор на Тулска област, а в президентската администрация той ще отговаря за въпросите на военно-промишления комплекс (ВОИ), спорта и ще се занимава с Държавния съвет.

Алексей Дюмин е роден на 28 август 1972 г. в Курск в семейството на военен лекар и учителка. През 1994 г. завършва Воронежкото висше военно инженерно училище по радиоелектроника.

Разпределен е в Московския военен окръг, а година по-късно е назначен във Федералната служба за охрана. Пазил е Борис Елцин и Виктор Черномирдин по време на техните задгранични пътувания. 

Алексей Дюмин Снимки: Ройтерс
 
През август 1999 г. Алексей Дюмин преминава в Службата за сигурност на президента. През 2007 г., след назначаването на Виктор Зубков за премиер, той става началник на неговата охрана.
 
По-късно Дюмин е назначен за личен охранител на Владимир Путин. 
 
До 2012 г. кариерата на новия секретар на Държавния съвет се развива мълниеносно и той става заместник-началник на Службата за сигурност на президента.
 
Две години по-късно Дюмин вече е заместник-началник на ГРУ, като командва силите за специални операции на Русия. 
 
Алексей Дюмин и Владимир Путин Снимки: Ройтерс

В края на 2015 г. Владимир Путин назначава бившия си личен гард за заместник-министър на отбраната, но Алексей Дюмин остава на поста само два месеца.

На 2 февруари 2016 г. с указ на руския президент той е назначен за губернатор на Тулска област. 


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14