Свят

ЕК създаде Европейска служба за изкуствен интелект

   
ЕК създаде Европейска служба за изкуствен интелект

Европейската комисия разкри Служба за изкуствен интелект (ИИ), която има за цел да даде възможност за бъдещото разработване, внедряване и използване на ИИ по начин, който насърчава обществените и икономическите ползи и иновациите и ограничава рисковете от неговото използване.

Службата ще има ключова роля в прилагането на Законодателния акт за изкуствения интелект – първият в света всеобхватен закон в тази област, който влиза в сила в края на юли 2024 г. – особено по отношение на моделите на ИИ с общо предназначение. Тя ще работи също за насърчаване на научните изследвания и иновациите в областта на надеждния ИИ и за позициониране на ЕС като лидер в международните дискусии.

Службата за ИИ ще координира изготвянето на кодекси за поведение, ще провежда изпитания и оценки на ИИ-модели, както и ще налага санкции при необходимост. Службата се състои от звена за регулиране, безопасност, високи постижения и за иновации и в нея ще работят 140 служители. Първото ѝ заседание се очаква да се проведе до края на юни 2024 г.

През януари 2024 г. Комисията стартира пакет от мерки в подкрепа на европейските стартиращи предприятия и МСП при разработването на надежден ИИ. Като част от тези мерки беше прието решение на Комисията за създаване на Служба за ИИ.