Икономика

Служебният енергиен министър: До септември ще се подпише договора с Уестингхаус за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

   
Служебният енергиен министър: До септември ще се подпише договора с Уестингхаус за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй
  google

Работим интензивно за нова стратегия за утилизация на ядреното гориво, обяви днес в АЕЦ "Козлодуй" служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от БТА.

"Това беше и една от темите, която обсъждах във Вашингтон с нашите партньори в рамките на междуправителственото споразумение, не само по отношение на техническа подкрепа и споделяне на техния опит, но и на търсене на възможно най-доброто решение от гледна точка на сигурност и спокойствие на българското общество, и най-добрият начин за утилизация на горивото", посочи министърът.

Той обясни, че това е процес, който предстои. "Не искам да има притеснения, тъй като това гориво, което сега се влага в АЕЦ "Козлодуй" дълго време ще бъде използвано, докато се стигне до момента за необходимостта от неговото безопасно съхранение, така че в този период се надявам да бъдем готови и със стратегията", каза Малинов.

Той допълни, че в рамките на посещението си в САЩ е получил и твърд ангажимент за подкрепа от Ексим банк (външнотърговската банка на правителството на САЩ) за осигуряване не само на голяма част от финансирането по отношение на американското оборудване, което ще бъде вложено в седми и осми блок на централата, а и за 40 процента от българското участие при изпълнение на проекта.

Служебният енергиен министър изрази надежда, че до септември ще се подпише договора с "Уестингхаус" за подготовка на предварителния проект, с цел в рамките на последното тримесечие на 2025 година да бъде осигурено финансирането.

"Да бъде определена и окончателната стойност, и времевия период за реализацията на проекта. Да бъдем в положение да вземем окончателно инвестиционно решение и да бъде издадено първото разрешение за строеж", заяви още министърът на енергетиката.