Свят

Осъдиха българите, откраднали 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

   
Осъдиха българите, откраднали 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания
  БНТ

Присъди между 3 и 8 години за петимата българи, откраднали 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания. Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Патриция Панева и Цветка Тодорова се признаха за виновни още преди месец. В продължение на 5 години групата представяла фалшиви документи и успяла да източи колосалната сума от британския фонд "Юнивърсал кредит". Това е най-мащабната измама със социални помощи в британската история.

Близо три часа в Кралския съд в Удгрийн, съдия Дейвид Аарънбърг аргументира присъдите за най-големия подобен случай в историята на страната. Може би най-емоционално реагира най-младия участник в групата, Патриция Панева, за която съдията първоначално отсъди 4 години и 6 месеца, но вземайки предвид това, че тя започва да работи за престъпната група едва на 19 години, и заради психическото ѝ състояние, определи че тя трябва да излежи ефективно 3 години и 2 месеца. Когато чу присъдата си тя избухна в плач.

39-годишната Галина Николова получи присъда от 8 години. Тя посрещна присъдата си с подчертано спокойствие. С такова посрещна и думите на съдията, който я нарече ръководител на групата и пряко отговорна, че е ощетила британската хазна с 25 милиона паунда. Пред съда Николова пледира да се намали присъдата ѝ, заради двете си деца, едно от които е 17-месечно и е от другия подсъдим Стоянов. Съдът не удовлетвори молбата ѝ.

28-годишният Стоянов получи 4 години, но ще излежи ефективно две от тях, след което вероятно ще бъде депортиран от Великобритания. Гюнеш Али беше осъден заради измами "в индустриален мащаб" по време на схемата на 7 години и 6 месеца, от които ще приспаднат 3 месеца, заради задържането му, след като избягва от съдебното преследване в България.

Петият подсъдим, Цветка Тодорова, получи 3 години, но поради излежаването на повече от половината в предварителен арест, тя ще бъде освободена още днес и подлежи на екстрадиране в България. Това не е финалът на разследването, което идентифицира три "фабрики за облаги" в района Ууд Грийн в северен Лондон, ощетили британската социална система за 54 милиона паунда. Прокуратурата подготвя още дела в опит да възстанови сумата, включително и в България.