Автомобили

Renault намери нов партньор за евтиния си електромобил

   
Renault намери нов партньор за евтиния си електромобил

Renault съживява плановете си за електрически автомобили с разработването на ново поколение електрическо Twingo. За да гарантира достъпност и ефективност, френският автомобилен производител е сключил сделка с китайска инженерна компания като партньор в разработването.

"Това сътрудничество ще подобри времето за разработка и разходите ни", обясни говорител на Renault. Въпреки че инженерният опит ще дойде от Китай, Renault подчертава, че стилът на Twingo и усъвършенстваният инженерен проект ще останат здраво вкоренени във Франция. Производството ще се осъществява в Европа.

Подразделението за електрически превозни средства на Renault, Ampere, ръководи този проект. Тази новина идва малко след провалените преговори на Renault и Volkswagen относно съвместно предприятие за достъпно електрическо Twingo. От Renault уверяват, че решението им да си партнират с китайска компания е независимо от преговорите с Volkswagen.

Междувременно Volkswagen обяви плановете си за самостоятелно разработване на електрически автомобил за европейския пазар на стойност 20 000 евро, като набляга на високата степен на европейска локализация.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео представи първоначалните планове за електрическото Twingo в края на миналата година. Европейската производствена база на автомобила все още се обмисля, като Словения е голяма възможност предвид съществуващия завод на Renault там, където се произвежда и настоящият модел Twingo.