Новини

Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

   
Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

Има българска воля, дързост и талант. Ботев е тяхното въплъщение, но всеки един от днешните българи носи част от тях в себе си и когато днес се преклоняваме пред силата на Ботев, трябва да си дадем сметка, че неговите завети ни сплотяват, неговият огнен дух ни дава вяра в бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на тържествен митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България и 148 години от подвига на Ботевата чета.

"Всяко време ражда своите неповторими личности, орисани да преобръщат епохи и да останат завинаги в паметта на народите. Когато в тъмнината на робството, когато българите копнееха за свобода, когато търсеха самочувствие, дързост, воля и вяра, тогава провидението създаде Христо Ботев. Той бе огненият дух на революцията, стихия, която увлича и вълнува, предизвиква и стряска, вулкан от слово и дело, който разтърси съзнанието на съвременниците си", каза в началото на словото си държавният глава.

По думите му свободата не е традиция, а е отговорност и позиция, дела и саможертва.
Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите наследяват свободата, слабите поколения разпиляват свободата. Днес, ние съвременните българи, сме длъжници към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си към свободна България, подчерта държавният глава.

Той добави, че и днес нерядко избираме пътя на емиграцията независимо дали далеч от родината смутени от недъзите на днешна България.

Словото си държавният глава завърши с редица цитати от Христо Ботев и в заключение заяви: Поклон пред великия българин, пожертвал живота си за България!