Свят

Хиляди израелци поискаха оставката на Нетаняху и нови избори

   
Хиляди израелци поискаха оставката на Нетаняху и нови избори

Десетки хиляди антиправителствени протестиращи демонстрираха в Тел Авив в събота, призовавайки правителството да придвижи сделка за освобождаване на заложниците в Газа, съобщава The Times of Israel.
Те поискаха също така оставката на премиера Бенямин Нетаняху и насрочване на предсрочни избори.

Присъстващите на протеста в събота казаха, че той е най-големият от 7 октомври насам. Организаторите на протеста изчисляват, че около 120 000 демонстранти са присъствали на митинга в Тел Авив.

Подобни демонстрации бяха проведени на много места в страната, пише news.bg.
Някои активисти запалиха огън на площада, а видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха престрелки между полиция и протестиращи.

Според Haaretz двама протестиращи са били арестувани, а полицията е използвала звуково оръдие, за да разпръсне протестиращите.

Новинарският сайт Ynet съобщи, че полицията е донесла водно оръдие на събитието, но то не е било използвано.

Припомняме, че посредниците в конфликта в Газа в събота призоваха Израел и "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, очертано от президента на САЩ Джо Байдън.

Според тях то ще донесе незабавно облекчение както за хората в Газа, така и на заложниците и техните семейства.

Израел заяви, че няма да има официален край на войната, докато "Хамас" е на власт.

Байдън каза в петък, че Израел е предложил сделка, включваща първоначално шестседмично прекратяване на огъня с частично изтегляне на израелските военни и освобождаване на някои заложници, докато "постоянен край на военните действия" се договори чрез посредници.

САЩ, Египет и Катар от месеци се опитват да посредничат за прекратяване на войната, но сделката се оказа неуловима.

Предложението, каза Байдън, също "създава по-добра Газа без "Хамас" на власт". Той не уточни как може да се постигне това. Подкрепяната от Иран ислямистка групировка не е дала индикации, че може да се оттегли или да се разоръжи доброволно.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху заяви в събота, че всяка идея, че Израел ще се съгласи на постоянно прекратяване на огъня преди "унищожаването на военните и управленските способности на Хамас", е "невъзможна за начало".

Двама членове на неговата коалиция също заплашиха да се оттеглят от правителството, ако той приеме сделка, която слага край на войната, без да унищожи "Хамас".

"Хамас" заяви в петък, че е готов да се ангажира "положително и по конструктивен начин". Но високопоставеният служител Махмуд Мардауи каза на катарската телевизия, че все още не е получил подробности за предложението.

"Не може да се постигне споразумение, преди да бъде изпълнено искането за изтегляне на окупационната армия и прекратяване на огъня", каза той. "Хамас" остава ангажиран с унищожаването на Израел.

Израел е готов само да спре войната в замяна на заложници, заявявайки, че ще поднови кампанията за премахване на заплахата от "Хамас". "Хамас" иска всяка сделка да включва конкретни действия на Израел за прекратяване на войната, като пълно изтегляне на войските.

Повече от 36 000 палестинци са убити в Газа, откакто Израел започна нападението си преди близо осем месеца. По-голямата част от загиналите са жени и деца, а над 82 000 други са ранени, по данни на местните здравни власти.


Анкета

Одобрявате ли Даниил за нов патриарх на България?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14