Новини

НАЙ-МОДЕРНАТА ЛИНЕЙКА В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е В СТОЛИЧНАТА ПЕДИАТРИЯ

   
НАЙ-МОДЕРНАТА ЛИНЕЙКА В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е В СТОЛИЧНАТА ПЕДИАТРИЯ

България вече разполага с първата за страната специализирана високопроходима детска линейка от най-висок клас – тип С. Тя бе дарена на връх 1 юни т.г. – Международният ден на детето, на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. Средствата за линейката от 413 000 лв. и оборудването й са дарение от АЕЦ „Козлодуй”, а фирмата – доставчик „Екселор Холдинг Груп“ АД е избрана след процедура по обществена поръчка.

Превозното средство отговаря на всички изисквания на действащия в момента стандарт за линейки. То е специализирано за извършване на високорискови реанимационни дейности и наблюдение на пациенти (реанимобил), проектирано и екипирано е за спешен транспорт, за прилагане на техники за поддържане на живота (Advanced Life Support - ALS) и мониторинг на спешни пациенти, включително новородени и деца. Автомобилът разполага с инкубатурна транспортна система за новородени и недоносени деца (кувьоз), която осигурява възможност за превоз с наземен транспорт и е адаптивна за прехвърляне в самолети и хеликоптери за авиационна спешна помощ.

Част от оборудването на реанимобила включва още:
•    Шаси/платформа за монтиране на носилка и транспортен инкубатор;
•    Основна носилка;
•    Стационарен кислород/кислородна инсталация;
•    Устройство за засмукване/Аспирационна инсталация;
•    Мобилна електрическа аспирационна помпа;
•    Транспортен респиратор;
•    Инфузионни помпи за спринцовки (нискообемни);
•  Анестезиологична спринцовкова инфузионна помпа за таргет контролирана инфузия (TCI) и тотална интравенозна анестезия (TIVA) с въведени фармакокинетични модели за деца и възрастни пациенти;
•    Волуметрична (високообемна) инфузионна помпа;
•  Оборудване за мениджмънт на животозастрашаващи състояния: комбиниран дефибрилатор-монитор, позволяващ запис на ритъма и данни за пациента;
•    Апарат за затопляне на кръвни продукти и инфузионни разтвори по време на вливане.

„Това е първата за страната ни линейка от този тип, което е важна стъпка в съвременната грижа за децата“, заяви Владимир Дряновски, изпълнителен директор на фирмата – доставчик  “Екселор Холдинг Груп” АД. Той уточни, че условията и оборудването позволяват извършването на високоспециализирани реанимационни дейности на деца от всички възрасти, а самият автомобил може да се  придвижва при всякакви трудни терени – планински или насечени. „Ние работим по проекти за развитието на Спешната помощ у нас и според анализите ни са необходими поне 10 такива линейки за цялата страна“, поясни Владимир Дряновски.
„Отдавна болница се нуждаеше от такава линейка, тъй като от години извършваме републикански трансфери на деца от цялата страна и ежедневно се налага наши пациенти да бъдат преместени в други болници. Това е поредна стъпка към модернизирането на нашето оборудване и значително подобряване на условията на работа на екипа ни“, заяви д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

„АЕЦ „Козлодуй“ от години извършва социални дейности и дарения, особено когато се касае за здравето на децата. Ето защо бордът на директорите единодушно гласува да закупим тази линейка за детската болница“, каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.  

Екипът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ е обучен за работа с апаратурата и автомобилът ще започне да се използва веднага.