Шоу

Най-скъпите парфюми, които си купуваме, без да подозираме, че в тях има българска роза

   
Най-скъпите парфюми, които си купуваме, без да подозираме, че в тях има българска роза

Близо около 70% от световния износ на розово масло в света е от България

Казанлък избра новата Царица Роза в 56-ото издание на конкурса. На официална церемония короната получи Неделина Неделчева. Нейни подгласнички са Елена Николаева и Мариам Григорова.
Около празника на розите в Казанлък решихме да разгледаме българското розово масло от различен бзинес ъгъл, не просто като символ на страната. Знаете ли, че благодарение на него имаме българската следа в световноизвестните парфюми на големите марки за мода и козметика.
Най-скъпото етерично масло в света е розовото – един килограм на световните пазари струва приблизително 6 хил. евро, а страната ни е световен лидер в производството на розово масло с годишен добив от 1,5 тона.
Всеизвестен факт е, че българското розово масло (извлечено от Rosa damascena) е с най-високо качество сред другите розови масла и това го прави предпочитана съставка за много известни производители на парфюми като Christian Dior, Givenchy, Lancôme, Bvlgari, Chanel, Elizabeth Arden, Kenzo, Paco Rabanne, Estee Lauder и др.
Ето някои от световноизвестните парфюми с нотка българска роза в тях:

Dior Addict EDP за жени – лансиран през 2002 г., този парфюм е създаден от Тиери Васер.
Това е много съблазнителен аромат с флорално-ориенталски нотки. Подхожда идеално на страстната жена, която се ръководи от инстинктите си, а не от здравия разум. Връхните му нотки включват листа от мандарина, а сърцето му разкрива портокалов цвят, жасмин и българска роза. Основните му нотки на сандалово дърво, зърна тонка и ванилия допринасят за неговата ориенталска чувственост.

Tom Ford Noir EDP за мъже – това е чувствен и секси ориенталски аромат за съвременния неустоим мъж.
Лансиран е през 2012 г., а носът зад аромата е Оливър Гилотин. Това е парфюм, базиран на контрасти – отваря се с лек бергамот, който е изтласкан от свеж изблик на подправки и цветя. Българската роза в аромата му придава малко женствена нотка, а базовите нотки на кехлибар, пачули и ветивер връщат мъжествеността на парфюма.

Guerlain Idylle EDP за жени – този романтичен флорален парфюм е лансиран през 2009 г. и негов създател е Тиери Васер.
Парфюмът е неустоима комбинация от българска роза и малина във върха, която отстъпва място на флоралното си сърце от жасмин, момина сълза, лилия и божур. Базовите му нотки включват мускус и пачули – те придават на аромата неговата чувственост.

Bvlgari Omnia Amethyste EDT за жени – този аромат е създаден от Алберто Морилас и е лансиран през 2007 г.
Връхните му нотки включват свежи зелени нотки. Този елегантен парфюм дължи своята изтънченост на деликатните сърдечни нотки на българска роза и ирис, а дървесните базови нотки допринасят за неговата дълбочина.

Според БНР българското розово масло е основен компонент в едни от най-скъпите парфюми – Just Pink на Роберто Кавали, 5-th Аvenue на Елизабет Арден, Sity Glam на Armani и др.

Например Imperial Majesty на Клайв Кристиан от 500 мл струва 200 000 евро. Една капка от парфюма съдържа розова есенция, получена от дестилирането на 170 розови цвята.

България е един от най-големите производители и износители на натурално розово масло и розово абсолю (около 70% от световния износ), казва fragrances.bg.
През 2022 г.  един килограм български розов цвят се изкупуваше за около 2,50 лв. За сравнение 1 кг розово масло струваше над 5000 долара.

Изкопната цена през изминалата 2023 г. за килограм розов цвят започваше от около 3,20 лв. до 3,60 лв. за килограм.