Анализи

Съдиите от ВСС познават Мартин Нотариуса, лъсна имотна сага с Ники Прасето

   
 Съдиите от ВСС познават Мартин Нотариуса, лъсна имотна сага с Ники Прасето

„Нотариуса е измамник, има 20 дела срещу него”. Това е реплика на Боян Новански от Висшия съдебен съвет. Произнесена е по време на заседание от 25 февруари 2020 г. Тогава кадровиците се събират, за да изслушат трима съдии, които са били заплашвани, защото са гледали дела на разстреляния през януари Мартин Божанов-Нотариуса и хората около него. Част от него беше публичен и досега, но не в пълен обем. Сега е публикуван на сайта на ВСС. 

За това, че Нотариуса е бил известен в средите на прокуратурата като имотен измамник преди да бъде убит, говори и напусналият наскоро съдебната система апелативен прокурор на София Радослав Димов. Въпреки това до убийството му Божанов не е бил обвиняван за това и остава загадка как всички са знаели за него, но е останал недосегаем за правосъдието.

В заседанието са изслушани съдиите Владислава Цариградска, тогава в Районен съд-Луковит, Цвятко Лазаров от Апелативния съд в София и Антоанета Симеонова от Районен съд – Троян. Всички са гледали дела, по които страна е Нотариуса. Заплашвани са и срещу тях е имало клеветнически публикации в сайтове.

В протокола съдия Цариградска подробно разказва всичко, което стана известно след убийството на Нотариуса – как е гледала дело за къща в Карлуково, за която спорят Нотариуса и бившата му съпруга, как е била заплашвана в съдебна зала и за бездействието на институциите след сигналите й.

Съдия Цветко Лазаров обяснява за 4 дела, по които се е сблъсквал с Божанов. Всички са за скъпи имоти в центъра на София, които групата около Нотариуса иска да придобие с обявяване за окончателни на предварителни договори. Един от тях е на ул. „Алабин и ул. „Княз Борис“, а друг на бул. „Витошка“ 7. Ищец е фирма „Спринт 2002“, която се представлява от Николай Атанасов, известен като Ники Прасето.

Групата на Нотариуса иска отвод на съдия Лазаров и дори подава сигнал срещу него в ГДБОП, че искал подкуп, което не се потвърждава. Но по сигнала на магистрата срещу Нотариуса никой не работи, въпреки че тогава го е адресирал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Протокола от заседанието на ВСС през февруари 2020 г. с новите данни, които досега не бяха публични вижте ТУК.

Срещу Нотариуса и престъпната му група започва разследване за заплахи към магистрати, пране на пари и имотни измами няколко месеца преди убийството му. Никой не е обвинен и досега. Ники Прасето е един от разследваните. Парламентарната комисия за дейността на Божанов приключи преди месец, но без успех. Разследването за убийството му също е без резултат досега.