Шоу

Стар трик може да разкрие кой надникна в медицинското досие на Кейт Мидълтън

   
Стар трик може да разкрие кой надникна в медицинското досие на Кейт Мидълтън

Стар трик, който сме гледали само по филмите, може да разкрие имало ли е теч на информация относно здравословното състояние на британската принцеса Кейт Мидълтън и кои медицински служители са отговорни за него, съобщи в. “Дейли Мейл”.

В много от сюжетите на холивудските филми сме виждали как известни личности се регистрират в хотели под псевдоним, за да не бъдат разобличени. Сега експерти по съхраняване на личните данни разкриха, че това се случва и в реалния живот с цел уединение и сигурност. За да защитят VIP пациенти, болниците създават файл с истинското име на популярния човек. Обикновено обаче той съдържа фалшива информация за състоянието му, а истинското досие е записано под псевдоним. Така при евентуален теч на информация лесно може да се проследи кой служител е отворил досието, без да е имал разрешение.

Обикновено подобни файлове редовно се проверяват от шефовете, за да се види дали някой е ровил без разрешение. Експерти смятат, че вероятно мениджърите на елитната Лондонска болница, където съпругата на британския престолонаследник бе оперирана по-рано и сега се лекува от рак, са приложили този защитен механизъм.

Във Великобритания е незаконно здравен служител, независимо дали работи в държавна, или в частна болница, да преглежда медицинските досиета на пациент без разрешение от лицето, което отговаря за данните на организацията. Ако се подозира нарушение, законът изисква от болниците да започнат собствено разследване, докато Службата на комисаря по информацията проучва дали ръководството е извършило нещо нередно. Този процес обаче е изключително бавен.

Престижната Лондонска болница започва вътрешно разследване още през януари, когато се появи информация, че поне един служител се е опитал да прегледа личните данни на принцесата на Уелс след операцията ѝ. Министерството на сигурността разкрива, че три месеца по-късно клиниката още е обект на проверка и случаят не е отнесен до Скотланд Ярд, въпреки че през март бе даден ход и на официално разследване от регулатори. Те съобщиха, че разследват “до трима служители” за евентуален теч на информация за състоянието на Кейт Мидълтън.

“Можем да потвърдим, че сме получили доклад за нарушение и оценяваме предоставената информация”, каза тогава държавният регулатор, запитан от британския таблоид “Мирър”.

Въпреки това специалисти коментираха, че данните на Кейт със сигурност са в безопасност и не са изтекли. Появиха се обаче спекулации, че тя не е искала да разкрива пред обществеността, че е болна от рак. Била е принудена да го направи именно защото кралското семейство е било уведомено за изтичането на личната информация, пише още 24 часа.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14