Новини

Румен Радев: Нашите фалшиви евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна

   
Румен Радев: Нашите фалшиви евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна

Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, защото те са много далеч от евроатлантическите ценности. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев преди церемонията по връчването на наградите на конкурса по програмиране „CodeIT“.
Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии по отношение на конфликта в Украйна. Първата беше ограничаването на географския обхват на използването на западни оръжия, за да се избегне директен сблъсък на НАТО с Русия. С решението да се разреши да се ползват западни оръжия върху руската територия и изпращането на военни инстурктори в Украйна, тези червени линии вече са погазени, допълни държавният глава.

На въпрос каква ще бъде позицията на България, ако на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли отиде той, а не министър-председателят, Радев отговори, че позицията му вече е бяла неведнъж декларирана в публичното пространство.

Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взима решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на един парламент с изключително ниска избирателна активност и продукт на една гавра с българската Конституция, отбеляза президентът.