Новини

Ваня Григорова: Ромка съм и не ме е срам!

   
Ваня Григорова: Ромка съм и не ме е срам!

Мургавата синдикалистка Ваня Григорова никога не е коментирала слуховете, че е от ромски произход, които се понесоха, когато се кандидатира за столичен кмет, подкрепена от БСП и за малко да седне на стола на Йорданка Фандъкова, отивайки на балотаж срещу Васил Терзиев.

Още тогава бе направен опит да бъде уязвена чрез ромския си произход, който всъщност тя никога не е крила, но пък и не е афиширала официално. Вбесена от расистките подмятания, тя дори обмисляла да го признае официално, то пък от щаба й настояли да не го прави, тъй като това щяло да отблъсне част от електората.
Към днешна дата обаче актуалната политическа лидерка не се притеснява да декларира произхода си и е озадачена, че има хора, които смятат, че това е неин минус.
„Никога не съм се срамувала от това коя съм – напротив, горда съм! Да, моите родители са роми и са едни честни и почтени хора, които са изградили всичко с труда си“, казвала пред съпартийците си Григорова, когато я предупредили, че от БСП се готвят да лансират като компромат истината за ромския й произход. Корнелия Нинова в частни разговори открито я наричала „циганката“, което обаче не засягало бойната бивша синдикалистка.
Родена е през 1978 г., тогава майка й е само на 16 години. Антоанета Иброва Яварова е дъщеря на Ибро Батов Яшаров – етнически циганин с мохамеданско вероизповедание. През 60-те години Ибро променя името си на Кирил и сменя и името на дъщеря си. Ваня е родена и отраснала в квартал „Христо Ботев“, в средата на ромското гето, на ул. „906-та“. Тя обаче изрично уточнява, че никога не е живяла в катун, а в апартамент на панелен блок. В момента с приятеля й живеят в апартамент в по-престижен столичен квартал, но строят и къща, в която планират скоро да се нанесат.
Официалната биография на Григорова стартира с това, че е започнала трудовия си живот като чистачка в училище, след което е назначена по програма за ромска безработица в обект на веригата „Макдоналдс”. През 2011 г. е потърсена от органа на БСП – в-к „Дума“, за да коментира напрежението в ромските махали, възникнало след убийството на млад мъж в Катуница, свързано с Цар Киро. Тогава много от циганските средища бяха под охрана от жандармерията заради възникнали в цялата страна протести. Уикенд, crimesbg.com