Свят

Руска пропаганда залива общественото пространство преди Олимпиадата в Париж

   
Руска пропаганда залива общественото пространство преди Олимпиадата в Париж

Русия провежда интензивна кампания за дезинформация, целяща да опетни репутацията на Международния олимпийски комитет и да разпали страхове от насилие по време на Игрите в Париж през лятото.

Това се казва в нов доклад на Центъра за анализ на заплахи на Microsoft.

Според Майкрософт операциите за оказване на влияние използват мощна комбинация от фалшиви видеоклипове, измислени новини и имитации, генерирани от изкуствен интелект, включително фалшивия глас на холивудската звезда Том Круз.

"Русия засилва тези злонамерени кампании срещу Франция, президента Еманюел Макрон, Международния олимпийски комитет (МОК) и Олимпийските игри в Париж", заяви Клинт Уотс, генерален мениджър на Центъра за анализ на заплахи на Microsoft, в своя блог, предаде АФП.

"Въпреки че Русия има десетилетна история на атаки срещу Олимпийските игри, Центърът наблюдава стари тактики, смесени с изкуствен интелект... които може да се засилят с наближаването на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.", добави той.

Докладът разкрива, че две плодотворни руски групи за кибератаки, Storm-1679 и Doppelganger, са променили операциите си през последната година, за да се насочат директно към Олимпийските игри.

Злонамерените им дейности ескалираха през юни 2023 г. с пускането в Telegram на пълнометражен фалшив документален филм, озаглавен "Олимпиадата падна".

С помощта на генериран от изкуствен интелект звук, имитиращ актьора Круз от "Топ Гън", елегантни компютърни графики и сложна маркетингова кампания филмът злепоставя МОК в очевиден опит да подкопае световната обществена подкрепа за игрите.
Storm-1679 също така многократно произвежда и разпространява фалшиви видеоклипове, новинарски емисии и изявления за пресата, в които лъжливо се твърди, че страховете от тероризъм са предизвикали вълна от анулиране на билети и закупуване на имуществени застраховки сред парижани.

Междувременно групата за заплахи Doppelganger засили антиолимпийските послания в своята мрежа от 15 дезинформационни уебсайта и подправя съдържание от френски новинарски издания, като "Льо Паризиен”, за да очерни Макрон.

От Microsoft подозират, че руски групи стоят и зад разпространението на фалшиви графити със заплахи за повторение на клането на израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. от палестински бойци.

С наближаването на церемонията по откриването на 26 юли Microsoft очаква, че руската дезинформация ще се засили на повече езици и медийни формати.

Уотс предупреди, че кампаниите могат дори да се опитат да извършат реални провокации в близост до олимпийските обекти, за да посеят допълнителен хаос.
Кампанията не е неочаквана.

През април Макрон заяви, че "не се съмнява" в руските зловредни действия срещу Олимпийските игри в Париж, включително с употребата на дезинформация.

Кремъл "всеки ден подхранва идеята, че не можем да направим това или онова, че има риск", каза той.Източник: БГНЕС