Новини

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бие аларма: Асен Василев излъга общините с 800 млн. лв.

   
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бие аларма: Асен Василев излъга общините с 800 млн. лв.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира пред ПИК последните 3 години на хаос и безпътица в страната.

Може ли България да излезе от блатото, в което ни вкара "Промяната"?

Не се възприемам нито като дисидент, нито като лидер. Изпълнявам това, което се очаква от мен като кмет. За четвърти път съм кмет. На последните местни избори ме подкрепиха 55%. Един управленец не трябва да хвърчи, а да е близо до хората и те да се чувстват добре, каза Тодоров.

В работен план нямам страхове, защото имам ясни цели. Страх ме е от войната, от нея по-страшно няма. Притеснявам се да не се наруши мирът в България и Европа.

Вратата ми е все така отворена, непрекъснато сверявам часовника си по хората, дали те възприемат положително, което се случва в града. Отговарям лично на всеки, който ми пише. Така хващам по-добре проблемите.

В управление винаги се трупат негативи, защото се взимат решения, които настройват една група срещу друга. Така се случи и с ГЕРБ. Ковид създаде огромен негативизъм у хората. Никой не знаеше какво се случва. Няма как да не е имало грешки. На вълната на това недоволство се качиха определени хора, едва ли не светци - без програма и направление. ПП дойдоха, без да знаят какво да правят с държавата. Това са изключително неподготвени хора, вижда се. Не искам са говоря за корупцията. Най-големият проблем е тяхната некомпетентност. Регулаторите и съдебната система са техните мантри, но щом са толкова важни, защо не ги промениха. Но в държавата има много по-важни неща. Всеки ден по улиците загиват хор. Те искат да овладеят определени ресори, обществените поръчки. Става дума за инструменти за влияние върху кметовете.

Ако някой иска да промени тази система, може да стане през административните съдилища на място. Но с централизирането и назначаването на няколко души се упражнява абсолютен контрол. Тези променители не са никакви променители, те са подменители на желанието на хората да живеят по-добре. Искат да овладеят държавата. Никакви важни реформи като истинска общинска полиция например не се случва. Сега общинските полицаи нямат реални контролни функции.

Господата и дамите от ПП не го разбират. 2022 година цената на тока при тях стана 1000 лева. Тази цена я понесоха кметовете. Общините не получихме никаква подкрепа. Компенсациите покриваха само част от разходите. ПМС също не получихме. ГЕРБ и ДПС натиснаха за пари за общините.

След като три години ни гърчиха, нямахме и стотинка, миналата година заради ГЕРБ и ДПС получаваме пари. Но парите за МРРБ - Асен Василев е дръпнал частта за общините, става дума за около 800 милиона.

ПП се качиха на реформите, но не приеха примерно гръцкия модел - караш пил и влизаш директно в затвора. Какво чакаме в България, защо в градовете няма камери и да се съкрати МВР щатът. Къде е дебатът по тази тема? В София Васил Терзиев, техен кмет, можеше да си сложи камери и да глобява. След дебат с Настимир Ананиев по БНТ се чудех дали този човек е нормален. Ако кметът налага глобите, без да са събрани няма да можете например ГТП, чудех се на приказките на Ананиев, че кметовете така щели да са феодали. Не е нужно патрули да има навсякъде, с камери ще се намали човешкият фактор и корупцията.

Миналата седмица със синдикатите, със Станислав Атанасов и Халил Летифов от ДПС бяхме в Германия, в миннодобивен район. Още педи няколко години там има ранно пенсиониране за хора, които им остават 5 години. В тези региони под формата на проекти се наливат пари, за да се посрещне закриването. Тук министър Румен Радев не си мръдна пръста за преход от въглищен към зелен преход. От ПП искаха да закрият това производство без алтернатива. Искат да закрият 12 000 работни места, Брител и американската централа включително. Така не се прави. Ние три години се чудим как да направим правителство, вместо да се работи по алтернативи за зелената сделка. Общините на са включени като бенифициенти по ПВУ, само към частни фирми са насочени лобистките интереси. Продаваме енергетиците и миньорите, за да дадем милиони на частни фирми.

Всичко, което направиха ПП, се отразява върху живота на хората. Затова не си мълча. Затова изборът ни не трябва да е емоционален. Много хора сега гие яд, че са гласували за променителите. Техният нисък резултат ще се види в неделя, защото те излъгаха и разочароваха хората, които ще останат без хляб и не могат да платят кредитите си. ПП най-лицемерно лъжат тези бедни хора.

Американска компания, брандирана с целофан, с пари за лъскане на имиджа са ПП. Ако искат да ги подкрепят хората, с които се подиграват, трябва да работят за тях. Благодаря на г-н Борсиов и на г-н Пеевски, които приеха миньорите и решиха проблемите им. ПП са некомпетентни, те нищо не направиха. Ако ПП отидат в Германия, ще им се смеят. Дръпнаха парите от енергетиката, сега за миньорите няма и стотинка от държавата.

Гледам брадвата ми да сече на едно място. За мен формата сглобка е пълен абсурд. Партията, спечелила изобрите, трябва да излъчи управление. Не може да се правят договорки зад гърба на хората. Не може втората партия да е единствената права. Позицията на ГЕРБ трябва да е категорична. Трябва да управлява със свой премиер и министри, разбира се и преговорен екип за управление с визия за 4 години.

Не може повече България да е изоставаща, това е обидно за българския народ. България трябва да е мирна и просперираща. Надявам се след 9 юни да има ключов и важен дебат - да запазим младите хора, за да не си тръгнат. Иначе след 20 години няма да ни има. Младите трябва да осъществяват мечтите си тук.

С всеки, който приеме тези приоритети и загърби партийното си его, може да се говори. И Христо Иванов, и Асен Василев сега работят само на твърдите си ядра. Те говорят "Борисов, Пеевски", но не казват нищо за България. Не може да се работи без програма, ангро, не може да говориш с езика на омразата. Тя е единственият им начин за мотивация. Не го разбирам. Хората трябва да ги накажат.

Не съм си позволил нито една лоша дума, защото съм позитивен. Като в приказката за мечката и лошата дума е. Тя не се забравя. Затова хората трябва да изберат позитивните и работещите хора.