Новини Свят

САЩ още чакат отговор от Хамас на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

   
САЩ още чакат отговор от Хамас на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към постигането на трайно примирие и според посредниците се доближава най-много до позициите на двете страни.

Представителят на „Хамас“ Сами Абу Зури каза по-рано, че палестинската групировка се отнася негативно към призивите на Вашингтон и Запада да приеме предложението за примирие, сякаш "Хамас" е този, който пречи на сделката.“ Израелският премиер Бенямин Нетаняху на свой ред е категоричен, че не може да има мир, докато радикалното движение не бъде елиминирано. 

Парламентът на Словения одобри признаването на независима палестинска държава, след като миналата седмица това направиха Испания, Ирландия и Норвегия. "За" гласуваха 52-ма от 53-ма присъстващи депутати, а опозицията бойкотира заседанието. Словенският външен министър Таня Файон:

"Днес е голям ден. Направена беше важна стъпка. Словения взе историческо решение за признаването на държавата Палестина".


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14