Анализи

Софийският университет се изкачва в международна класация на най-добрите висши училища

   
Софийският университет се изкачва в международна класация на най-добрите висши училища

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е единственото българско висше училище, което попада в 21-ото издание на QS World University Rankings 2025 - една от най-престижните класации на най-добрите университети в света. Висшето училище е класирано на 661-670 място и подобрява миналогодишната си позиция - 741-750. В класацията участват 1500 университета от 106 образователни системи в света, съобщават от международното изследване.

Софийският университет участва в класацията от 2013 г, а през 2023 г. постига най-високия си резултат - 561-570 място. Най-ниските резултати са от 2019 г., когато учебното заведение е класирано на 801-1000, а през 2020 г. - на 751-800 място.

От определен праг нагоре авторите на изследването не подреждат университетите на конкретно място, а ги включват в блокове. В групата с позиции между 661 и 670, където е и Софийският университет, са: 

Aberystwyth University (Великобритания)
City University of New York (САЩ)
Comenius University Bratislava (Словакия)
Free University of Bozen-Bolzano (Италия)
International Islamic University Malaysia (Малайзия)
ISCTE - Instituto Universitario de Lisboa (Португалия)
Memorial University of Newfoundland (Канада)
National Chung Hsing University (Тайван)
Tokyo Medical and Dental University (Япония)
Universidad de la República (Уругвай)
University of Manitoba (Канада)
University of Plymouth (Великобритания).

Университетите се оценяват на базата на девет критерия: академична репутация, брой цитирания на факултет, репутация сред работодателите, професионална реализация на завършилите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой чуждестранни студенти, брой чуждестранни преподаватели, участие на институцията в международни изследователски мрежи, устойчивост.

Според класацията най-висок е успехът на Софийския университет в показателите професионална реализация на завършилите и участие на институцията в международни изследователски мрежи.

За тринайсета поредна година Масачузетският технологичен институт заема първата позиция в класацията. Импириъл колидж - Лондон, повишава миналогодишната си позиция и от шесто място тази година се подрежда на второ. Оксфордският университет и Харвардският университет заемат трето и четвърто място. Миналогодишното издание на класацията постави Кеймбриджкия университет на второ място, а тази - на пето. САЩ са най-добре представени в класацията със 197 образователни институции, следвани от Великобритания с 90 и Китай със 71.