Новини

След визитата на Главчев и четирима министри на ГКПП Малко Търново - Дерекьой: Помпозен ПР и нула резултати

   
След визитата на Главчев и четирима министри на ГКПП Малко Търново - Дерекьой: Помпозен ПР и нула резултати

Турският проект за разширението на най-неврологичното ГКПП по границата с България – Дерекьой-Малко Търново е напълно готов, но от наша страна няма проект дори и на идейна фаза.

Изоставането ни е поне с две години спрямо претенциите, които принципно имаме към южната ни съседка да отговори с разбиране за разширение и цивилизоване като цяло на граничните пунктове от двете страни, съчетано и с широки пътища.

Неподготвеността на държавната ни власт, граничеща с тотална безхаберие, е лъснала пред турски партньори при визитата на служебния премиер Димитър Главчев и четиримата му министри му на пункта, съобщи Флагман.бг, като се позова на източник, който е присъствал на затворената за журналисти работна среща.

Главчев и министрите му - на вътрешните работи Калин Стоянов, на туризма – Евтим Милошев, на регионалното развитие – Виолета Коритарова и на околната среда – Петър Димитров пристигнаха на границата след апелите на кмета на община Малко Търново Илиян Янчев да се вземат мерки за облекчаване на трафика с километричните опашки от автомобили зиме и лете, грохналия сграден фонд и разбитиия планински път към граниицата.

За високите софийски гости бе уредена срещата с комшиите, за нивото на която Главчев изобщо не е допускал, вероятно смятайки, че ще го снимат телевизиите ни за пореден повърхностен пиар.

Тази среща действително е произвела новина, която обаче не е добра за имиджа на държавността на България, защото сме се оказали напълно неподготвени за реализирането на подобен проект, по който би трябвало да се работи огледално.

Според източника, едва в административната зала на ГКПП Дерекьой Главчев, който бе посрещнат с почести и теманета от турска страна, е разбрал какви са действителните мащаби на реконструкцията на терена - турските власти показали не само проекта за нов ГКПП, а подробна спесификация на проекти за отваряне на товарен трафик и магистрала, завършваща в самия пункт от тяхна страна, което значи, че и ние би трябвало да имаме същата готовност. .

В същото време пред медиите Главчев се похвали, че преди тази голяма сеща е разговарял с посланика на Република Турция у нас Мехмет Саит Уянък, но явно изобщо не е вникнал в темата и до последно е смятал, че на ГКПП Малко Търново е нужен едва ли не козметичен ремонт.

На брифинга Главчев не успя адекватно да отговори на нито един въпрос, заради това опита да оригиналничи с фразата, че „пунктът няма да е готов по време на служебното правителство“.

По-неприятното е, че съседите са били подготвени с най-малката подробност за старт на общото дело от двете страни на границата и за тях е било вълнуващо по този повод да посрещнат български премиер за пръв път на пункта, на своя земя. Компетентните лица веднага усетили, че оглавяващият нашата делегация човек е несъстоятелен, говори небивалици, не носи никаква документация за обсъждане.

На всичкото отгоре Главчев подчертал дълбокомислено, че българската държава щяла да е против товарния трафик. Наложило се кметовете от Бургаския регион деликатно да му шептят, че вече има решение от наша страна и съгласие за преминаване на тирове и изграждането на четирилентов път.

Конфузът обаче е продължил, защото българският баш началник задавал абсолютно невнятни въпроси с искане чрез минимум действия от наша страна по освежаване и дребен ремонт на сгради, които отдавна се нуждаят от изриване с багер.

Разширението на пункта и изграждането на четирилентов път до Малко Търново се превърна в кауза за кметовете на 13-те общини от Бургаска област, които в понеделник символно, заедно с областния управител проф. Мария Нейкова отидоха обединени на срещата и бяха категорични, че реализирането на този проект е от стратегическо решение за региона.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14