Новини

Георги Попов от Български гласъ: Ние сме гласът на регионите, за да има бъдеще за България, не само за София

   
Георги Попов от Български гласъ: Ние сме гласът на регионите, за да има бъдеще за България, не само за София
  19min

Господин Попов, наричат Български гласъ партия на регионите и наистина сте единственият лидер, който не се кандидатира от София, а от Бургас и от родния си Благоевград – ясен знак за децентрализация ли е това?

 Понеже изборите са едновременно и за национален, и за европейски парламент, много важно е да кажем, че България, за разлика от ЕС, не развива регионите си.

42% от БВП, т.е. от парите на нацията, са в София, а другата половина се дели между останалите 27 области. Това показва изключително опасна пропаст, която при това нараства с всеки изминал ден.

Говорим за неравенство във всичко – не само икономическо, но и образователно, културно, здравно. Уж изхарчиха милиарди еврофондове за регионите, а постигнаха една непозната дори при соцсистемата централизация. Така повече не може!

Просто казано: преяждаща София беше отделена от гладуваща България,  сякаш страната живее на две скорости. И не е луд, който яде баницата...

Да, Български гласъ е партия на регионите и ще се бори за децентрализация и за преодоляване на дисбалансите, които убиват не само Северозапада, но и Югоизтока, Югозапада, Центъра, Североизтока. Това са 5 от 6 милиона българи!

Ние се борим за тях, докато големите партии се излагат с компромати. Затова и хората ни припознават като свои адвокати, като свои говорители, като своя Глас из цялата страна.

С номер 6 в бюлетината за 6 милиона българи!

 Като юрист с голям опит в администрацията и бивш депутат в 2 парламента, сигурно имате и конкретни предложения, ако социолозите се окажат прави и успеете да прескочите 4-процентната бариера, на чийто „ръб” поставят Български гласъ в момента?

 Да, имаме готови законопроекти. Например връщане на 5% от ДДС обратно на хората – това ще бъдат средно от 50 до 100 лв. месечно за всеки български гражданин и потребител. За разлика от фирмите, ние нямаме как иначе да си върнем данъка върху потреблението, който ни се удържа при всяко плащане.

Друг наш проект, който ще доведе до истински резултати и най-накрая - до работеща държавна администрация, е Законът за личната отговорност на държавните и общинските служители, който сме подготвили. Няма как иначе да им потърсим сметка. Вместо досега управляващите да търсят резултати, последната година имаме 20% ръст на новоназначените чиновници у нас.

Също така, ние сме за децентрализация: нека например дирекцията, която отговаря за зърнопроизводството у нас, да бъде в Добрич, за пристанищата – във Варна и така нататък. Администрацията да слезе близо до хората. Планината да отиде при Мохамед...

 На тези идеи ли дължите 68 000 гласа, които спечелихте на местните избори и почетната трета позиция в общинските съвети на областни градове като Варна, Хасково, Враца, както и да имате дори собствени общински кметове – истинска сензация за нова партия?

 Ние сме Стамболовисти! Определено нашите принципи са сред основните причини за големия ни успех на общинските избори преди половин година. Сега се явяваме още по-силни, защото привлякохме приятелите от Пенсионери за достоен живот и колеги от Възраждане. Ние имаме някои сходни схващания с тази партия, но имаме и разлики, което привлече някои народни представители от нея в действащия парламент при нас .

Ние не сме против ЕС и НАТО. Ние сме ЗА приемане на еврото , когато изпълним всички критерии за пълноправно членство. И когато се даде буферен период с цени в двете валути и контрол върху тях, за да не се стигне до нова инфлационна вълна. От нея се страхуват хората, на които ние сме глас.

Ние сме също ЗА Шенген веднага и в пълна степен. Изпълнили сме критериите още преди 12 години, а българските превозвачи са принудени да търпят нечовешки условия по границите. Не можем да допускаме към нас – българите, да се отнасят като към бедните роднини!

Заради всичко това, сме готови да работим с всеки, който има сериозно и отговорно виждане за развитието на целокупна България. Всеки, който е прагматик и не е популист. Така, както ни завеща Стамболов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14