Новини

От ЦИК категорични: Изборните протоколи се попълват елементарно

   
От ЦИК категорични: Изборните протоколи се попълват елементарно

"Аз мисля, че за един интелигентен човек, който има желание и интерес да свърши работата, за която е отишъл в неделния, този протокол няма да представлява трудност. Той е елементарен", заяви в ефира на БНТ Цветелина Пенева - член на Обществения съвет към ЦИК.
"Секционните комисии ще попълват два протокола. Де факто ние ще имаме четири изборни руни в помещението и и трябва последователно да се изброят гласовете в тези четири последователни урни. Протоколите не се различават особено от тези, които бяха на последните местни избори. Най-важното е, че както на изборите през октомври няма да се налага сумиране на хартиените и машинните гласове. Това, което доведе до немалка част от грешките, на които бяхме свидетели на последните извънредни избори", обясниха от ЦИК.

Тя допълни, че тогава е имало много грешки именно заради въпросното сумиране. А сега по време на тези избори то ще бъде извършвано в преброителните центрове. Добави, че и има достатъчно време за всички членове на СИК да се запознаят с методическите указания за попълването на протоколите и какво трябва да правят в изборния ден.
"Досега едно слабо място беше обучението на членовете на секционните комисии, което се извършва в районните комисии. Обученията бяха недобре посетени от членовете на СИК. От последните избори те сега имат и материален стимул да участват в тези обучения, така че очакваме да бъдат посетени", каза тя.

Цветелина Пенева каза, че грешки по отношение на протоколите се случват и заради бързането от страната на членовете на секционните комисии, да приключат с тази дейност и да отидат да предадат документите в РИК заради големите опашки, които се образуват.

По отношение на видеонаблюдението, тя беше категорична, че това е изцяло положително, тъй като е форма на контрол.

"Именно сега на предстоящите избори се надяваме то отново да изиграе своята роля, имайки предвид опитът на последните местни избори".