Анализи

Аркади Шарков за националната детска болница: Има светлина в тунела

   
Аркади Шарков за националната детска болница: Има светлина в тунела

След 4 години Националната детска болница трябва да бъде готова и завършена. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева. За целта държавата отпуска 100 млн. лв. за педиатричната болница.

Здравният икономист Аркади Шарков коментира в "България сутрин", че най-ключова е комуникацията с Европейската инвестиционна банка.

"В Бургас вече се изгражда общинската детска болница. В София се очаква до края на годината да изработят концепцията. Светлината в тунела има, но да видим какво ще стане след 9 юни. Въпросът е по какъв начин са предоговорени сроковете. Това са обещания по време на служебно правителство. В момента липсва приемственост, която води до пускане и спиране на самия проект", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Шарков подчерта, че това е държавен проект на база обществена поръчка и сумата става много по-голяма, отколкото когато частен субект вади пари от джоба си.

"Той гледа да спести. Чуждите пари се харчат по-лесно. Всяка част на процеса следва да бъде много добре наблюдавана от компетентните органи", посочи здравният икономист. Той предположи, че голяма част от документите ще бъдат готови до края на годината и изтъкна, че никой не може да застане срещу държавата, когато тя си науми да изгради нещо.