Новини Свят

Стив Банън, бившият съветник на Доналд Тръмп, влиза в затвора

   
Стив Банън, бившият съветник на Доналд Тръмп, влиза в затвора

Бившият съветник на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп и негов дългогодишен съюзник Стив Банън трябва да се яви в затвора до 1 юли, за да започне да изтърпява присъдата си за неуважение към Конгреса, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на федерален съдия. Решението означава, че Банън, ключова фигура от американската десница, който поддържа влиянието си в орбитата на Тръмп, вероятно ще бъде зад решетките, когато Тръмп се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Заповедта на съдия Карл Никълс от Окръжният съд на САЩ в окръг Колумбия бе издадена, след като миналия месец федерален апелативен съд отхвърли искането на Банън за отмяна на присъдата му за отклоняване на призовка от комисия в Конгреса на САЩ, която разследва нападението срещу Капитолия от 6 януари 2021 г.

Банън заяви пред репортери пред сградата на съда, че ще поиска Върховният съд да се намеси, като определи присъдата си като политически мотивирана, съобщи БТА. 

"Всичко това е свързано с едно нещо: спиране на движението МАГА (MAGA - Make America Great Again)", каза Банън, визирайки лозунга от предизборната кампания на Тръмп.

През 2022 г. Банън бе осъден по две обвинения за неуважение към Конгреса на САЩ за отказ да предаде документи или да свидетелства пред ръководена от демократите комисия на Камарата на представителите.

Банън ще се превърне във вторият бивш високопоставен служител на администрацията на Тръмп, който ще влезе в затвора заради отказ да сътрудничи на комисията. Питър Наваро, бивш съветник по търговията, в момента излежава четиримесечна присъда.

По време на обжалването на присъдата на Банън беше позволено да избегне ефективното ѝ изтърпяването. Прокурорите се опитаха да прекратят това облекчение, след като състав от трима съдии на Апелативния съд на САЩ в окръг Колумбия отхвърли молбата на Банън на втора инстанция.

Адвокатите на Банън призоваха Никълъс да остави Банън на свобода, като заявиха, че той все още може да обжалва пред целия окръжен съд на окръг Колумбия или пред Върховния съд на САЩ. Въпреки това Никълс заяви, че след решението на апелативния съд вече няма основание бившият съветник на Тръмп да остане на свобода.

Банън, който по време нападението срещу Капитолия вече не работеше в Белия дом, беше част от група съветници на Тръмп, които се опитваха да провалят официалното удостоверяване на победата на Байдън на изборите през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Разследващата комисия в Конгреса на САЩ заяви, че той може да е знаел за събитията, планирани за 6 януари 2021 г., когато група поддръжници на Тръмп нахлу в Капитолия в неуспешен опит да попречи на законодателите да удостоверят победата на Байдън.