Новини

Полицаите, стреляли по момче в Плевен, не се легитимирали, били с цивилна кола

   
Полицаите, стреляли по момче в Плевен, не се легитимирали, били с цивилна кола

Полицаите, които стреляха по кола с младежи в Плевен и раниха 19-годишно момче, не са се легитимирали. Били са и в цивилна кола, разкара шофьорът на колата Юли Юлиев. 

"Сигналът, който получихме беше: Момчета, някакъв проблем ли имате, отбийте вдясно да се разберем. Не са се легитимирали по абсолютно никакъв начин", каза момчето пред Нова тв. 

Юли застигнал колата на влизане в Плевен и опитал да я изпревари, но колата с полицаите подала газ и не позволила. 

"Опитах се втори път и последва абсолютно същото. Там където е възможно да бъде изпреварен, той подаваше газ, а където е невъзможно се движеше с 30 км/ч и набиваше спирачки пред мен. Стигнахме до булеварда и аз се престроих в лява лента, той беше в средна лента пред мен и ме засече. След подаване на звуков сигнал спрях до него и ме попита дали имаме някакъв проблем. Аз попитах: Какъв проблем, вие ме засичате? И той каза да отбием вдясно, за да се разберем", обясни момчето. 

Юлиев отбил колата, но приятелите му се уплашили и му казали да тръгне. 

"Бяха доста едри мъже с цивилни дрехи, колата беше също цивилна, не е имало по нея буркани, антени, нямаха пагони, не се и представиха като полицаи", разказа още шофьорът. 

Друго момче, пътувало в автомобила, обясни, че те до последно не знаели кой ги преследва. 

"Мислехме, че са някакви бандити и искат нещо да ни сторят. По пътищата има всякакви. Тръгнахме, защото очевидно бяха доста по-големи от нас и заплашителни. След като тръгнахме се чу изстрел, момчето до мен изстена от болка. Докарахме го директно тук в болницата. Щом е била полиция, защо не ни последваха тук?", каза момчето. 

Момчетата не разбрали до сутринта, че по тях са стреляли полицаи. Подали сигнал на 112, след като пристигнали в болницата. 

"През цялото време бяхме много уплашени, тъй като не ни разрешиха да влезем в отделението да се скрием. Помолих Юли да паркира възможно най-навътре, за да може да се скрием. Не смеехме да мръднем наникъде", обясни друго момче, което също е било в колата. 

От ОДМВР-Плевен съобщиха за стрелбата в четвъртък. Тяхната версия е, че момчетата не спрели на стоп палка и затова започнало преследване. Според полицията служителите на реда стреляли във въздуха, за да ги накарат да спрат, но един от изстрелите улучил момчето. Полицейският служител, прострелял младежа, е временно отстранен от длъжност.

"Ние не знаехме какви са тези хора. Помислихме ги за мафиоти, бандити. Всеки може да срещнеш по улиците в 2 ч. през нощта", разказаха още момчетата. 

Те разказаха, че стоят до късно вечер, но не правят нищо нередно. Пробите им за алкохол и наркотици са отрицателни. 

"Страшно е, когато деца, студенти без абсолютно никакви противообществени прояви, тръгвайки да се прибират на централен плевенски булевард те биват обстрелвани от полицаи. Любопитно ми е как ще задържим тези деца тук. Затова ли родителите плащаме данъци? Да им осигурим спокойствие чрез органите и те да стрелят по тях?", каза бащата на момчето, подало сигнал до 112. 

Д-р Деян Георгиев, който е баща на едно от момчетата, пътували в колата, увери, че простреляното момче е в стабилно състояние. Операцията е продължила 4 часа. Куршумът е минал през гърба на момчето. 

"Абсолютен късмет е, че няма засегнати жизненоважни органи", каза д-р Георгиев.

Синът на д-р Георгиев е бил до простреляното момче в колата. Цялата му тениска била обляна в кръв. 

"Безумие. Абсолютно безумие. Ако беше прострелян синът ми, който е бил от дясната страна, е щял да засегне черния дроб и щеше да е животозастрашаващо", обясни той. 

Родителите ще търсят отговорност за случката докрай. Все още няма обявен резултат от пробите за алкохол и наркотици на стрелеца. Колата също не е била иззета до 19 ч.

"В 19 ч. ми се обадиха, че ще дойдат да я вземат, а по-късно ми казаха да я закарам на ход, за да се спести от репатрак", каза шофьорът на колата Юли. 

"Не сме спали два дни. Адски изморени сме, изтощени, напрегнати. В тази джунгла аз не искам да живея. Не може в 21 век да се стреля в град, камо ли от служител на реда, който не се е представил по никакъв начин", каза едно от момчетата през сълзи.