Новини

Ще привлекат като обвиняем полицая, стрелял срещу момчета в Плевен

   
Ще привлекат като обвиняем полицая, стрелял срещу момчета в Плевен

Полицаят, стрелял по кола с младежи в Плевен, ще бъде привлечен като обвиняем, съобщиха на брифинг от прокуратурата в града.

Инцидентът стана в сряда през нощта. Потърпевшите разказаха, че се разхождали с кола из града, когато цивилен автомобил засича пътя им. В него имало двама мъже, които по думите им се държали агресивно и им заповядали да отбият отстрани, за да се разберат. Момчетата се уплашили и решили да бягат, когато единият от мъжете в другата кола извадил пистолет и стрелял. По-късно станало ясно, че двамата са полицаи.

Полицаят, който е стрелял, не е задържан по преценка на разследващите с оглед на това, че сам се е предал и че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Разпитани са всички замесени лица и преки свидетели на инцидента без простреляното момче, тъй като до момента здравословното му състояние не е позволявало. Пробите за алкохол и наркотици както на момчетата, така и на полицая, произвел изстрела, са отрицателни. Оръжието е предадено доброволно от полицая.

Извършен е оглед на автомобила, в който са се возили младежите. Иззети са две гилзи от местопроизшествието. Снети са записите от камери за видеонаблюдение в района на инцидента, като усилията на разследващите са да бъдат прегледани всички камери по маршрута на движението на двата автомобила. Ще бъдат назначени две експертизи - балистична и съдебномедицинска, които ще се извършат в София, за да се избегнат съмнения за пристрастност и предубеденост.

Основната версия за инцидента е, че двата автомобила са се засекли в Плевен, като конфликтът между младежите и полицаите е възникнал на бул. "Христо Ботев". Младежите имат едно обяснение, полицейските служители - друго.

От плевенската прокуратура коментираха, че се работи с приоритет по случая, получено е и съдействие от органите на МВР, пише БНТ. Представител на прокуратурата се е срещнал с бащата на пострадалото момче и техния адвокат. След събиране и оценка на доказателствата ще се реагира съгласно закона, коментира още той.