Новини

Партията на еколозите - Зелено движение, не я хваща социологията

   
Партията на еколозите - Зелено движение, не я хваща социологията

Партията на еколозите и на неправителствения кръг "За да остане природа в България" - "Зелено движение ", я няма в нито едно от социологическите проучвания, които излизат в последните дни на кампанията за изборите. Това се случва въпреки медийните участия на съпредседателя на партията Тома Белев и бившият екоминистър Борислав Сандов, пише "Еко Новини".

Белев, Сандов, Даниела Божинова, Андрей Ковачев и други еколози са чести гости в повечето от телевизиите и най-вече в БНР. Това, че „Зелено движение“, които до скоро бяха част от Коалицията ПП-ДБ, ги няма в социологията означава, че са под 0.4%, тоест дори нямат и 10  хиляди гласа.

Основната причина за ниския резултат на „Зелено движение“ е недоверието на обществото към еколозите. Хората не одобряват зелените, защото заради личностни и корпоративни интереси провалят, бавят и саботират много важни за страната публични обекти. Такива са изграждането на  7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистралите Хемус, Струма,Черно море, проекти от енергетиката и сигурността, коментира изданието.

С няколко години се забави изграждането на така важният тунел под Шипка, защото Тома Белев го включи в резерват, част от природен парк Българка, където строителството е забранено.

По подобни причини от над десетилетие се бави прокопаването на тунела Петрохан - трасето минава през зони по Натура.

Много ясен пример как зелените блокират инфраструктурни проекти е довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Заради безкрайните жалби на зелените, магистралата се забави с почти 20 години. За това време в Дефилето, на отсечка от само 16 км., загинаха 74 човека а над 400 са ранените.

Обществото не харесва еколозите и защото дейността им се финансира от външни спонсори. Това са организации като така наречения Световен фонд за дивата природа - WWF, което всъщност е НПО, регистрирано в швейцарската офшорна зона на гр. Морз. Тази неправителствена организация има клон в България, който е водил десетки съдебни дела срещу важни за страната обекти, включително преди време се намеси срещу възможността животни да пашуват в Стара планина, Пирин и Рила.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) директните загуби за българската икономика от злоупотребата с правата, които имат еколозите - да обжалват проекти само срещу 10 лв. такса, са за над 2.7 милиарда лева. Примерите в анализа на ИПИ за блокирани инвестиции от зелените са на цели 6 страници.

Опазването на околната среда не трябва да се използва за партийни и финансови интереси, както и печелене за на обществени поръчки, се посочва в публикацията. Още повече да се превръща в спирачка за важни проекти, особено тези, свързани с живота и здравето на българските граждани. Защитата на природата е доброволна кауза, която да е настрана от партийните битки.