Новини

Българче на годинка се разболя от морбили

   
Българче на годинка се разболя от морбили

Дете на годинка и четири месеци без имунизация за морбили е заразено с инфекцията, съобщи пред вестник „Телеграф“ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Малчуганът е диагностициран с опасната шарка на 4 юни. Към момента детето е хоспитализирано и е в добро общо състояние. Българчето живее в Англия и пристига със семейството си у нас в края на май, обясниха от здравното министерство. Детето има редовен имунизационен календар, но е без ваксина за морбили. Майката и бащата са с имунизации, обясни Ива Христова.

Детето е второто заболяло за годината у нас. В средата на април в НЦЗПБ бе потвърден първият случай на морбили у нас при 4-годишно дете. Оказа се, че малчуганът е с непълна ваксина, но прекара инфекцията леко, без усложнения и се възстанови в домашни условия.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ алармираха за отчетлив ръст на случаите на заболяването на Стария континент. Само за първите три месеца на годината в региона са регистрирани над 56 600 болни от шарката, като за цялата отминалата година броят им е бил малко над 61 000.
Междувременно броят на болните от варицела у нас се увеличава. Близо 1000 деца са се разболели от шарка само за седмица, а броят им от началото на годината надмина 17 500 случая. Болните от скарлатина за втора поредна година бележат ръст. Заразените с магарешка кашлица пък намаляват. За миналата седмица са открити 130 болни от коклюш. Така броят на инфектираните от началото на годината достигна над 1400 души.