Еко

70% ръст на кърлежите с лаймска болест, но националният център спира да ги изследва

   
70% ръст на кърлежите с лаймска болест, но националният център спира да ги изследва

Националният център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) повече няма да прави изследвания на кърлежи. Това вече ще е възможно само в частни лаборатории, като приблизителната цена на изследването е 18 лева, съобщи БНТ.

Досега всеки, от когото е изваден паразит, можеше да го занесе в центъра за проверка дали ухапалият го екзепляр е носител зараза.

Близо 70% ръст при различните видове тестове за лаймска болест има през май тази година в сравнение с миналата, сочат данни на голяма частна лаборатория.

Една от причините, за да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там вече се изследва и Т-клетъчен имунитет. Според директора на националния център проф. Ива Христова това е най-важният показател дали има активна лаймска болест.

"Освен антитела можем да изследваме и наличието на Т-лимфоцити. Не е възможно да се изследват огромен брой кърлежи в една референтна лаборатория и това никъде в света не се прави. Референтната лаборатория има функция да потвърди спорна диагноза от периферна лаборатория или да се правят уникални изследвания, които никъде не се правят", обясни проф. Христова.

Изследваните кърлежи през май в една от големите частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63, или почти 10%. "Броят на изследваните кърлежи е близо 100% увеличен и горе-долу толкова е процентът на увеличение при положителните тестове. Тоест тази популация, която е положителна в природата, си е налична", казва д-р Благовеста Пенчева.

В цялата страна общините третират тревните площи срещу кърлежи, тази пролет това стана по график през април и май. Но заради топлата зима случаите на ухапани започнаха много рано.

С най-висока честота на ухапани от кърлежи хора в София е районът на Южния парк. От Столична община заявиха, че след направени предписания от столичната РЗИ в момента се изпълняват извънредни обработки срещу кърлежи на част от столичните паркове.