Анализи

Димитър Манолов: Има твърде много ще по въпроса за бъдещето на Мини Марица - изто

   
Димитър Манолов: Има твърде много ще по въпроса за бъдещето на Мини Марица - изто

„Има твърде много „ще" в думите на министър Малинов, а там слушат „ще" вече над 10 години. Много малко от обещанията са станали реалност, а тези които са се случили не са за добро". Това каза президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов по темата за „Мини Марица - изток" 2 ефира на NOVA NEWS. Той е на мнение, че решението за отпускане на заем от 100 млн. лв. на „Мини Марица – изток" 2 и още 50 млн. лв. от Търговска банка няма да успокоят страстите. 

Българският енергиен холдинг ще отпусне заем на "Мини Марица-изток" 2 в размер на 100 млн. лева, а Търговска банка - още 50 млн. лв. С парите ще се гарантира работата на държавното минно предприятие, докато Еврокомисията даде позволение то да бъде подпомогнато с пари от Държавния бюджет. 49-ото Народно събрание гласува през април от Държавния бюджет да бъдат отпускани по 250 млн. лв. годишно в продължение на 4 години за рекултивация на терени в Маришкия басейн и привеждането им в устойчиво състояние - общо 1 млрд. лв. за целия период. Докато се чака нотификация от Брюксел, финансовата стабилност на предприятието ще бъде гарантирана с кредит от БЕХ и Търговска банка, съобщи министър Малинов.

Манолов каза още, че в България трябва да се преосмисли здравната система, но никой няма да позволи това да се случи.

По темата за заетостта, той каза, че най-ценни занапред ще бъдат професиите на ниско квалифицираните хора, а също така и физическият труд. Причината е, че тук няма кой да замести човека, смята Манолов.