Новини

Вижте как се гласува на машина

   
Вижте как се гласува на машина

И на днешните избори 2 в 1 ще може да се гласува както с машина, така и с хартиена бюлетина. Машини за гласуване ще има в 9346 секции в страната. Най-важно за изборния ден е да носите личната си карта, за да се легитимирате пред членовете на секционната комисия. Това не може да стане нито с паспорт, нито с шофьорска книжка. Ако личната ви карта е изгубена, повредена или с изтекъл срок, можете да гласувате с удостоверение от МВР.

Изчакайте реда си пред секционната комисия, в която ще гласувате. Ако искате отново да видите номерата на партиите и коалициите или на преференциите, огледайте таблата с кандидатските листи, залепени на входа на секцията.

 

След като бъдете поканени в стаята от член на Секционната избирателна комисия, подайте личната си карта на един от тях. Той ще ви потърси в избирателния списък. Кажете, че предпочитате да гласувате на машина, щом това е вашето предпочитание.

Член на комисията ще ви даде карта за гласуване. Вземете я и идете с нея при машината. Поставете картата с чипа нагоре в устройството в дупката в долната му част. Не опитвайте да вкарате цялата карта - влиза само наполовина.

Екранът ще започне да зарежда. С пръст натиснете дали искате да гласувате за Европейски парламент, или за Народно събрание. Ако искате да участвате и в двата вида вот, натиснете "Избери всички". След това натиснете бутона "Потвърждавам". Машината ще поиска отново да препотвърдите избора си. Ако сте направили грешка, или размислите, натиснете "Връщане назад", за да направите корекция. Ако сте убедени, натиснете "Потвърждавам". След като потвърдите, връщането назад е невъзможно.

Ако сте избрали да гласувате и за НС, и за ЕП, първо ще ви излезе опцията за български депутати. На екрана ще се появи листата. Тя е дълга три страници. Ако не виждате желания от вас номер, натиснете "Следваща страница" на дъното на виртуалната бюлетина. Когато видите желания от вас номер, натиснете с пръст съответното квадратче. Ако искате да отбележите и преференция, натиснете с пръст желаното от вас кръгче.

Натиснете "Към следващ избор", за да продължите. Ще ви излязат кандидатите за Европейския парламент. Отново изберете квадратчето с номера на партията или коалицията, а после - кръгчето с преференцията.

Машината ще ви покаже изборите ви и ще поиска потвърждение. Ако искате да промените нещо, натиснете "Промени избора". Когато сте готови, натиснете "Гласуване".

Машината ще отпечата една или две бюлетини в зависимост от това дали сте участвали и в двата вота. Изчакайте звуковия сигнал и след това ги дръпнете от машината. Извадете и картата за гласуване.

Сгънете бюлетините, така че да не се вижда вашият избор. Подайте ги на член на СИК, който ще им сложи по един печат. Върнете картата за гласуване на човек от комисията. Пуснете бюлетините в кутиите, които ще ви посочи член на СИК. 

Разпишете се срещу името си в избирателния списък. Вземете личната си карта.

Пред изборната секция е възможно да бъдете поканени да участване в анкета за екзитпол. Представителите на социологическите агенции се легитимират, а обикновено въпросникът отнема само няколко минути. Те се използват са прогнозите за предварителните резултати в първите часове след края на изборния ден.

Ако все още сте неуверени, можете да се упражните безплатно на онлайн симулатора на ЦИК тук.