Анализи

20 държави от ЕС гласуват днес за свои представители в Европарламента

   
20 държави от ЕС гласуват днес за свои представители в Европарламента

Днес е вотът за Европейски парламент в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на 720 евродепутати за следващите 5 години. Квотата за нашите представители е 17 души и е определена според числеността на населението.

Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия и Швеция.

Вчера започнаха и изборите в Италия, които трябва да приключат в 23:00 часа централноевропейско време. Малко след това в Европарламента ще бъде оповестена втората прогноза за разпределението на местата, която ще включва и първите предварителни резултати от някои държави членки с прогнози за останалите.

След като това стане, водещите кандидати на партиите ще направят обръщение. Сред тях са кандидатката на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по заетостта Никола Шмидт като представител на Европейския алианс на социалистите и демократите.

Иначе - първите приблизителни резултати ще бъдат публикувани на сайта на Европарламента около 18:15 ч. местно време, а първата прогноза за разпределението на местата в новия парламент - между 20:15 и 20:30 часа.

Резултатите от България ще бъдат оповестени около 19:15 часа. 

По данни на посолството ни в Белгия вотът на българите до този момент протича нормално. Първите данни за активността ще станат ясни след 13:00 часа.