Новини

Българи направиха опашки пред секциите за гласуване в Брюксел

   
Българи направиха опашки пред секциите за гласуване в Брюксел

Дълга опашка се изви пред постоянното ни представителство в Брюксел, където се намират две от секциите за гласуване за Европейски и национален парламент, съобщи БНР. Белгийските секции отвориха още от 8:00 часа местно време, оттогава пред тях се събраха и чакащите да дадат вота си. В случай че не направят това, глобата би могла да стигне до 250 евро. Младеж на видима възраст около 25 години сподели пред БНР:

"Дадох гласа си за тези, които споделят моите ценности, защото това може да доведе до промяна. И си казах, че дори промяната да не настъпи, е добре да им помогна". Младежът поддържа задължителния вот в кралството и не иска ситуацията да се променя. Защо?

"Живеем в общество и всеки човек участва в изграждането му. Затова смятам, че вотът е важен за това, което определя демокрацията най-добре - всеки да даде своя дял". За какво гласуват двама български младежи:

"За това да има един по-толерантен, по-склонен към сътрудничество български парламент, в който отделните политически семейства са склонни да работят заедно"

"За по-силна България. Определено има нужда от промяна, да се подобри икономиката да се борим с корупцията и да си оправим съдебната система, защото хората са толкова обезверени, че могат да получат някаква справедливост в България, че просто бягат". Искат ли и в България да се въведе задължителен вот като в Белгия?

"Определено смятам, че трябва да се въведе задължителен вот като в Белгия"

"Аз живея от доста време в Белгия. Това, че вотът е задължителен, е доста хубаво всъщност. Кара хората да осъзнаят, че освен да искат, трябва и те да направят нещо за държавата".