Икономика

V блок на АЕЦ Козлодуй вече работи с американско ядрено гориво

   
V блок на АЕЦ Козлодуй вече работи с американско ядрено гориво

АЕЦ „Козлодуй“ започна 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA, произведено от американската „Уестингхаус“. В изпълнение на програмата на атомната централа за диверсификация на ядрено гориво в реактора са заредени 43 касети, произведени от „Уестингхаус“.

Включването на американското ядрено гориво в работата на атомната централа се случва след края на плановия годишен ремонт на пети блок. Той бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 ч. след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от АЯР на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността. Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй“ разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на „Уестингхаус“ започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията.